IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брошките на Набиулина – ориентирът за политиката на Руската централна банка

Пазарите подозираха тайна символика в украшенията, които обаче могат да се интерпретират различно

19:54 | 28.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Брошката на Елвира Набиулина през февруари бе бяла птица. Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Брошката на Елвира Набиулина през февруари бе бяла птица. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина потвърди това, което пазарите си мислеха през годината – брошките, които тя носи след ключови срещи за лихвените проценти, са сигнали за разбиране на политиката на институцията.

Първият сигнал бе през март, когато на пресконференцията тя бе с украшение под формата на кукла невеляшка – традиционна руска играчка, която се изправя обратно, след като е натисната надолу. През май тя бе с малка бяла къща на сакото си, когато правителството призова гражданите да останат по домовете си. През юни пък тя избра брошка гълъб – след като Руската централна банка намали ключовия си лихвен процент.

Но не всяко едно от украшенията ѝ изпраща такъв ясен сигнал, като някои от тях наистина предизвикаха недоумение в социалните мрежи, посочва Bloomberg.

„Бих искала да видя различните интерпретации, защото хората имат богато въображение“, каза Набиулина в интервю за телевизионния канал RTVi в понеделник. „Имам нещо предвид с всеки символ, но няма да обяснявам“, каза тя.

Този месец Набиулина бе с брошка на яркочервена птица – червенушка – след като ръководството на банката запази без промяна лихвеният процент за трети пореден път на фона на втората коронавирусна вълна, която забави признаците на възстановяване.

Според някои в социалните мрежи птицата символизира студена зима и дълготрайно замразяване на лихвените проценти. Други обаче видяха в символа бичи сигнал от името на птицата на английски bullfinch (bull – бик на английски).

„Червенушката е красива зимна птица“, каза Набиулина. „Това е птица, която може да устои на различни мразове“, допълни тя.

Предишният ѝ избор през октомври – при новия пик на случаи на коронавирус в страната – бе вълна.

„Не очаквах интерпретацията, че централната банка очаква победа на демократите в САЩ“, коментира тя. „Обмислям смисъла на всяка една брошка, но интерпретациите са много по-широки“, допълни гуверньорът.

Набиулина също така заяви, че все още не е решила дали ще продължи да носи брошки през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Asdf1234
преди 3 години
Да се надяваме жената да си носи брошките честно и почтенно и да им се радва. Не трябва да се отказва. Цялото царство сега у нея гледа. Скоро чакаме да си сложи празна плетена кошница на главата, щом няма да ноис брошки.. Милата, ще изглежда пак много добре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
в царствата е така, гледат се дрехите на царя и висшите царедворци и се гадае каква ще е хавата за раята ... :))) ... средновековна държава със средновековни нрави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Todor Sabev
преди 3 години
А нема ли да се накичи с нещо, за да разберм посоката на койна . Щот колегите у форума нещо се ослушват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още