IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар може да задвижи стоково рали през 2021 г.

2020 беше объркваща и волатилна година за борсово търгуваните стоки и други активи. 2021 г. може да е различна, но това ще зависи от съдбата на долара

22:32 | 28.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ударените от коронакризата стокови пазари могат да започнат да се възстановяват след колапса от 2020 г. Случващото се на тях обаче ще зависи от съдбата на щатския долар, пише MarketWatch в материал, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

2020 беше объркваща и волатилна година за борсово търгуваните стоки и други активи. Най-значимото събитие за годината стана факт през април, когато цената на лекия суров петрол премина на отрицателна територия за пръв път в историята.

Не само петролът пострада. Индексът Bloomberg Commodity, които следи 23 стокови фючърсни пазари, се понижи до историческо дъно през април, базирано на данни от 1991 г. насам, посочват от Dow Jones Market Data.

Оттогава насам ралито на стоковите пазари доведе до ръст на показателя с над 27% спрямо достигнатото рекордно ниско ниво, въпреки че той все още отчита понижение от над 7% за годината.

Голяма част от подобрението се дължи на Китай, където новият коронавирус се появи за пръв път в края на 2019 г. След като се превърна в първата голяма икономика, ударена от вируса, Китай и голяма част от Азия, изглежда свършиха добра работа по отношение на овладяването му, което доведе до възстановяване на икономическата активност и рязък скок на търсенето на различни стоки, включително царевица, соя и индустриални метали.

Анализатори от базираната в Монреал Pavilion Global Markets отбелязват, че търсенето на стоки от Китай, като петрол, соя и наскоро мед, надвишава нивото, отчетено по време на пика на китайската индустриализация, която задвижи увеличението в цените на стоките в началото на 2000 г.

„Не става въпрос само за медта, цените на различни индустриални метали от олово до желязна руда, никел и цинк се покачват”, написаха експертите в бележка от 31 октомври.

Все още има множество несигурности за развития свят, но свръхниските лихвени проценти, високият дял на спестяванията и правителствата, които изглежда са готови да харчат за инфраструктура, избягвайки тревогите за икономии и ускорение на инфлацията, са положителни за редица борсово търгувани стоки.

Бичите очаквания също са подхранени от ограниченията на доставките, които се изостриха за някои стоки, включително метали на фона на замразяването на дейността на мините заради пандемията и други прекъсвания по веригите за доставка.

В това отношение за пример може да послужи медта. В доклад от юни S&P Global Market Intelligence описа „мрачно десетилетие“ заради липсата на инвестиции в индустрията. Докладът отбелязва, че 224 находища на мед са открити между 1990 и 2019 г., но само 16 от тях са открити през последните 10 години и само едно от 2015 г. насам.

Настоящата ситуация е сходна с тази от началото на предишния цикъл при борсово търгуваните стоки, смятат оптимистично настроените инвеститори. Те посочват, че сред причините са излизането на глобалната икономика от рецесията, перспективите за свежи фискални стимули, които се очаква да се пренесат в увеличени инфраструктурни разходи и ултраниските лихвени проценти.

„Смятам, че сме в началото на няколкогодишен бичи пазар”, коментира Саад Рахим, главен икономист на Trafigura.

Въпреки това някои анализатори очакват смесена картина на стоковите пазари. “Макар че по-слабият долар и по-пълното възстановяване на икономиката през следващата година могат да насърчат цикличните стоки, включително метали и зърнени култури, в други сфери доставките са достатъчни”, посочва Роб Хауърт, старши инвестиционен стратег на U.S. Bank Wealth Management.

Продължението на материала може да прочетете на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Слабият долар няма да задвижи стоково рали, а ще задвижи стоков колапс...Но ще задвижи невиждан бум в цената всякакъв вид суровини, енергия, петрол или ценни метали... Как по-точно корпорациите ще увеличат приходите си при положение, че слабия долар ще доведе до драстичен ръст на разходите им и драстичен спад на приходите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още