IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажби на гориво на ТВЭЛ в чужбина достигат 800 млн. долара

Компанията доставя ядрено гориво и за АЕЦ "Козлодуй"

16:09 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Приходите от доставките в чужбина на ядрено гориво на руската ТВЭЛ, част от корпорацията "Росатом", достигат 800 млн. долара, показва отчет на компанията за 2020 година. През тази година компанията очаква ръст на приходите от почти 8 на сто на годишна база.

В отчета е отбелязана новата разработка на ядрено гориво за реакторите ВВЕР 440, която е доставена в АЕЦ "Пакш" през декември. Паралелно се изготвят модификации и за другите реактори от този тип, работещи в Европа, включително и във Финландия, Чехия и Словакия.

По отношение на своята международна дейност ТВЭЛ е разработила и гориво за два от реакторите на АЕЦ "Кундакулам" в Индия от типа ВВЕР 1000. То позволява увеличение на горивния цикъл от 12 на 18 месеца.

Сред основните събития на 2020 година от горивната компания определят решението на "Росатом" да разработи уран-плутониево гориво REMIX за блоковете от типа ВВЕР 1000, както работата по проекта за преработка на обеднен уран под формата на хексафлуорид, която позволява повторната употреба на урана за производство на ядрено гориво, след като бъде преработен в химически безопасна форма.

През 2020 година ТВЭЛ е изпълнила своите задължения по международните договори.

Компанията е доставила и ядреното гориво за новите реактори ВВЕР 1200 от 3+ поколение в ядрената централа в Островец (Беларус) и Ленинградска -2 АЕЦ, посочват от компанията.

България има договор с ТВЭЛ за доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" до 2025 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още