IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ отчитат най-силен ръст от над 6 години

Търсенето остава силно заради миграцията от градски към крайградски имоти на фона на пандемията

18:20 | 29.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на жилищата в САЩ се повишават през октомври най-силно от повече от шест години насам, тъй като пандемията сви до рекордно ниско ниво дела на наличните имоти за продажба, предава Ройтерс.

Същевременно търсенето е силно и в комбинация с ограниченото предлагане цените нарастват със 7,9% в сравнение с преди 12 месеца, според индекса на цените на жилищата на S&P CoreLogic Case-Shiller за 20 от водещите градове в страната.

Това е най-голямото годишно увеличение от юни 2014 г. насам.

Пандемията от новия коронавирус принуди милиони американци да работят от вкъщи и ограничи други дейности, като хранене навън, посещение на кино или посещение на фитнес зали. Това кара повече хора да търсят домове с повече място за домашен офис, по-голяма кухня или място за тренировка.

„Данните от последните няколко месеца са в съответствие с виждането, че коронавирусът насърчава потенциалните купувачи да се преместят от градски апартаменти в крайградски домове“, казва Крейг Лацара, управляващ директор в S&P Dow Jones Indices.

От изследваните 20 града и окръга 19 отчитат по-големи ценови ръстове през октомври в сравнение със септември, казва Лацара. Детройт не е докладвал изцяло данните за продажбите на жилища поради закъснения, свързани с блокадите заради вируса.

Във Финикс са отчетени най-големите ръстове на цените за 17-ти пореден месец – 12,7% през октомври на годишна база. Следва Сиатъл с 11,7% и Сан Диего с 11,6%.

Продажбите на жилища спадат през ноември, според Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ. Преди това в продължение на пет месеца сделките се увеличаваха. Дори и след спада обаче продажбите са с близо 26% повече миналия месец в сравнение с преди година.

Продажбите на имоти се стимулират и от ниските лихвени проценти, които отразяват хода на Федералния резерв да запази референтния си краткосрочен лихвен процент на почти нула.

Брокерите отчитат, че наличните жилища за продажба през ноември намаляват до рекордно ниските 1,28 млн. С настоящите темпове на продажби това ще стигне за само 2,3 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още