IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия залага на енергийната ефективност по пътя си към икономическо възстановяване

Новият „супер бонус 110%“ предлага данъчно облекчение на стойност 110% от инвестицията за реновиране на жилищата на италианските домакинства

18:55 | 29.12.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия смята, че новата данъчна схема за насърчаване на реновирането на жилищните сгради ще подкрепи икономиката по пътя ѝ към климатичен неутралитет и ще създаде нови работни места в страната.

На пръв поглед този подход противоречи на целта на Европейския съюз (ЕС) да насърчава борбата с климатичните промени и иновациите в замяна на инвестиции в размер на милиарди евро. Но правителството на Италия е убедено, че подпомагането на гражданите да направят домовете си енергийно по-ефективни, е най-добрият начин страната да започне възстановяването си от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

Така нареченият „супер бонус 110%“ предлага данъчно облекчение на стойност 110% от инвестицията за климатично съобразни или устойчиви на земетресения подобрения на жилищата. Очаква се мярката да бъде удължена до 2022 г. като разходите около него ще достигнат 6,5 млрд. евро, като правителството иска да използва 11% от европейските средства за възстановяване на ЕС за страната, около 22 млрд. евро, за подобряване на ефективността на частните сгради, според италианските медии.

Реновирането на жилищните сгради включва поставяне на нови прозорци, фотоволтаични панели, асансьори, по-ефективно отопление и др. Заради тромавата бюрокрация обаче първите такива проекти тепърва се очаква да стартират.

Банките също са се възползвали от възможността, предлагайки специални пакети за финансиране, съобразени с плана на правителството, като повече от девет милиона домакинства заявяват, че планират да използват стимула, според проучване, направено от mUp Research и Norstat.

И все пак тази мярка е съпроводена от солидна цена. Проучване на ефектите от стимулите, видяно от Bloomberg, показва, че разходите около „супер бонус 110%“ ще възлизат на 7 млрд. евро всяка година до приключването на мярката, добавяйки около 9 млрд. евро към италианския брутен вътрешен продукт (БВП) в замяна на инвестициите.

Според изследването стимулите ще запазят или създадат 20 000 работни места.

Подобни действия от страна на Италия могат да послужат като пример и за други страни от ЕС. Блокът иска да удвои темпа на реновиране на жилищните сгради и офисите през следващото десетилетие в опит да спести повече енергия и да по-стигна по-строгите климатични цели, които вече си постави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
казва се "куха", а не "празна".а думата "кух" корена и е "кхао" - и от поведението му се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
.. и главата празна ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
и аз така, санирах си къщата и сега отоплявам 7 стаи с енергията, която преди харчех за 2. и кокошките ми доволни и взеха да снасят по 1 яйце на ден и алабайчето доволно си хруска кокали. и барута ми е винаги сух и никой либерал-социалист не може да се приближи много близо.ех, пей сърце. какъв ти социализъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
охх какъв хаос цари под кухата ти каска... нали уж беше десен, антисоциалист... и кво стана :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 години
Чисто ново за 250евро/кв.... То бива, бива глупости ама от време на време изчезва всякакъв разум направо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Не случайно пионерът на модерните финанси Чарлс Понци е бил италианец... Страна, която не може да си плати сметките тегли кредити, за да финансира безумни схеми за енергийна ефективност, които схеми разбира се са икономически абсурд... И у нас видяхме чудесата на санирането 300 евро на квадрат, а чисто нов саниран блок 250 евро на квадрат. И сега как ще бъдат лъгани обикновените италианци да наливат пари в това безумие като им се обещават "бонуси" новонапечатани парички... Сигурен съм, че Понци ако беше жив, щеше да се възхити на такава креативност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
това е мъдра политика - реновацията на сградите ще намали драстично консумацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
залага грънци ... налагат и !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още