IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гибралтар и Испания търсят начин да избегнат твърдата граница

Мадрид одобри указ, с който регулира някои отношения с гражданите на британската територия, но предупреждава, че ще затегне граничните проверки

09:45 | 30.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Правителството на Испания одобри указ, с който регулира някои отношения с гражданите на британската отвъдморска територия Гибралтар след края на преходния период за Brexit на 1 януари, съобщава Ройтерс.

Мерките, одобрени от кабинета на испанския премиер Педро Санчес позволяват на гибралтарианците да продължават да заемат испански работни места в публичния сектор, да работят в професии, които изискват пребиваване в ЕС, и да учат в испански университети, наред с други въпроси.

Мадрид предупреждава обаче, че ще затегне граничните проверки с Гибралтар, ако не успее да постигне споразумение с Обединеното кралство за свободно движение между Испания и територията преди края на преходния период.

„Ако няма сделка, Гибралтар ще стане външна граница на ЕС. Това означава повече проверки, време за изчакване и разходи“, коментира и Аранча Гонсалес, външен министър на Испания. „Макар и в по-малък мащаб, едно от последствията може да бъдат опашки, подобни на тези, които видяхме в Дувър“, допълва тя.

Гибралтар не е обхванат от търговската сделка, сключена между ЕС и Великобритания миналата седмица. Следователно, при липсата на отделно споразумение, граничните пунктове могат да изискват паспортни печати, а жителите на територията могат да загубят испанските си социални и здравни права и други обезщетения.

Гибралтар търси по-тесни връзки с ЕС, отколкото преди Brexit, с почти безпрепятствено движение между територията и Испания. По думите на Гонзалес испанската визия е да бъде премахната граничната ограда.

Мадрид сигнализира, че би желал служителите от граничната агенция на ЕС Frontex да контролират преминаването през летището и пристанището като временна мярка за изграждане на доверие. Испания настоява обаче охраната да докладва на испанските власти и че Испания, като член на ЕС, ще отговаря за външната граница на ЕС.

Правителството на Гибралтар обаче ясно заяви, че няма да приеме испански официални лица да контролират границите му. Въпросът е особено чувствителен поради спора за суверенитета, който продължава, откакто Гибралтар е отстъпен на Великобритания съгласно Договора от Утрехт от 1713 г.

Гонзалес посочва, че Испания ще продължи да преговаря до „последната минута” на 2020 г., но предупреждава, че план Б няма, ако не бъде постигнато споразумение. Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо коментира пред FT, че двете страни са близо до сделка.

Заплахата от твърда граница е особено сериозна за работниците в региона. Около 15 000 души преминават границата, за да работят, всеки ден, повечето от Испания към Гибралтар. Вредите за регионалната икономика, причинени от промяна в начина на управление на границата, могат да бъдат опустошителни, тъй като в испанската гранична зона Кампо де Гибралтар, където безработицата е близо 40 процента, няма много възможности за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Факт е че Великоритания е една от най богаите държави в света и заплащането за работа в държавата е едно от най високите. Няма как да се отрече че много източно и южно европейци се изхранват в Англия. БРЕКЗИТ ще доведе до загуба на работни места за европейците, което ще доведе до същата политика и в европейските държави. Външните граници ще стават все по затворени, а ЕС все по авторитарен и популистки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още