IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания първа одобри за употреба ваксината на AstraZeneca

Регулаторното потвърждение е добра новина за медикамента, след като разработчиците бяха критикувани за липса на яснота в резултатите

09:45 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В сряда Великобритания стана първата държава, която одобри за използване коронавирусната ваксина, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд. Страната се опитва да се пребори с новия, по-заразен щам на вируса, който се разпространява в страната.

„Правителството днес прие препоръката на Регулаторната агенция за медицински и здравни продукти за оторизиране за употреба на ваксината срещу COVID-19 на Университета в Оксфорд/AstraZeneca“, съобщиха от министерството на здравеопазването, цитирани от Ройтерс.

Пандемията отне живота на най-малко 1,7 млн. души по света, внесе хаос в световната икономика и попречи на нормалния живот на милиарди хора, след като започна преди година в Ухан, Китай.

В момента Великобритания и Южна Африка са изправени пред проблема с новия щам на заразата, който според здравните власти е по-силно заразен. Досега редица държави забраниха пътнически полети от двете страни и ограничиха търговията.

От AstraZeneca, както и други разработчици на ваксина, съобщиха, че изследват ефекта от новата мутация, но очакват създадените от тях медикаменти да действат също толкова успешно.

Регулаторното потвърждение е добра новина за медикамента на AstraZeneca и екипа от Оксфордския университет, след като разработчиците бяха критикувани за липса на яснота в резултатите от късния етап на прилагането му.

На фона на одобрението във Великобритания в интервю, публикувано във вторник заместник-изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Ноел Ватион заяви, че ваксината на AstraZeneca едва ли ще бъде одобрена в Европейския съюз през януари, както се очакваше.

„Те дори още не са попълнили молба при нас“, заяви Ватион в интервю за белгийския вестник Het Nieuwsblad, цитирано от Ройтерс.

Европейските регулатори само са получили информация за ваксината, допълни Ватион.

Това прави „малко вероятно“ одобрение да бъде дадено през следващия месец, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още