IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите, сочат данни на НСИ

10:50 | 30.12.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor.bg</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor.bg

Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие след спада между април и юни, когато в страната беше въведено извънредно положение заради коронавируса.

През третото тримесечие цените на жилищата са се повишили с 3,2% спрямо предходните три месеца, а на годишна база ръстът е дори по-голям – от 4,8%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Третото тримесечие беше силно за сделките в София и големите градове в страната, а това вероятно е подкрепило и цените на жилищните имоти. Брокери също отчетоха силни летни месеци за продажбите на жилища след замръзването през второто тримесечие заради блокадата.

Несигурността за икономиката заради пандемията вероятно е направила купувачите по-предпазливи и те са се ориентирали към завършени имоти, а не към такива в етап на строеж, които преобладаваха при сделките през предходните години. Затова и цените на съществуващите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите жилищни имоти през третото тримесечие, докато през предходните тримесечия беше обратното.

Данните на НСИ показват, че старите жилища са поскъпнали с 3,2% спрямо второто тримесечие, докато новите са повишили цената си с 3,1%. Още по-изразено е поскъпването на съществуващите имоти на годишна база – с 5,6%, докато цените на новите жилища на национално ниво са нараснали с 3,5%.

София е градът с най-голям ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Те са нараснали с 6,4% на тримесечна база, като старите жилища са поскъпнали с 6,9%, а при новите ръстът достига 5,4%. Още по-силен е скокът на годишна база – с 8,6%, като съществуващите жилищни имоти са повишили цената си с почти 10% (9,4%), а при новите жилища ръстът е със 7,9%.

В Пловдив цените на жилищата са нараснали по-малко с 1,3% спрямо предходното тримесечие, като новите жилища в града под тепетата дори са поевтинели леко с 0,1%, докато съществуващите домове са поскъпнали с 2,3%. На годишна база цените са нараснали с 0,1%, като старите жилища са поскъпнали с 5%, докато новите отбелязват спад от 6%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 1,1% на тримесечна база, докато спрямо третото тримесечие на миналата година цените са намалели с 1,2%. В морската столица новите жилища се представят по-добре от старите по отношение на цените с ръст от 4,5% спрямо предходното тримесечие и минимален спад от 0,5% на годишна база. Старите жилищни имоти са поевтинели както на тримесечна, така и на годишна основа съответно с 0,8% и 1,6%.

В Бургас жилищата са поскъпнали минимално с 0,9% на тримесечна основа, докато на годишна база скокът е с внушителните 7,4%. Спрямо предходното тримесечие по-бързо са поскъпнали новите жилища с 1,7%, докато при старите ръстът е с минималните 0,3%. На годишна база тенденцията е обратната – скокът на цените на старите жилища е по-голям от този на новите, съответно 8,9% и 5,6%.

Цените на жилищата са нараснали стабилно и в Русе и Стара Загора. В крайдунавския град те са отбелязали ръст от 3,1% спрямо второто тримесечие и с 5,3% на годишна база. В Стара Загора скокът за тримесечието достига 2,3%, докато на годишна основа е с 5,3%. В Русе старите жилища поскъпват по-бързо от новите, докато в Стара Загора тенденцията е обратната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
В началото на годината подмениха статистиката за спада на сделките ,масово плащат като луди за статии ,за да поддържат мантрата за високите цени на жилищата .При тези ниски наеми и несигурност ,имаме безумни ценни на жилищата .И не на последно място ,ако се заслушате в медийните изявления на брокери,агенции и какви ли не самозванци ,масово обясняват на хората как били глупави и за друго освен за имоти,нямало да си дадат парите .Вече и 15 годишните взеха да си инвестират парите в американските борси ,с лекота ,и без посредници ,но иначе вменяват на хората как алтернатива за спестяванията им нямало.Да питам аз ,кое е по добро ,да си влозиш парите в американската икономика за едни 10 години или да ги дадеш на нашите строители,брокери или недай си боже и кредит да изтеглиш от някоя бг банка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Съгласен съм. По-добре е в момента да се живее под наем. Изобщо не е ясно след две години къде и каква работа ще има. Аи жилища под наем има на пазара на хубави места, ако си сменим работата на другия край на града сменяме и жилището. В този случай имаме удобство (не се занимаваш) и гъвкавост (можеш да се прибереш ако обстоятелствата позволяват).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Кризата в България,реално е факт от есента на 2020 година .Дори и при предишната криза от 2008 година до последно се изнасяха данни как имотите нямало да спират да поскъпват и как България криза не я ловяла.Не забравяйте че пазара на имоти е пазар за милиарди ,и основните играчи,банките ,имотните агенции и строителите ,нямат ни най-малък интерес той да пада и хората да придобият жилище на нормални ,достъпни цени.В момента ситуацията на пазара е като пир по време на чума ,и не се лъжете по приказките за ниски лихви и достъпност,защото лихвата не е най-важната в кредита.Тази уж ниска лихва ви надува цената на имота и размера на целия кредит .В тази извратена среда ,която банките отново формираха ,лихвата е кукичката с която ви слагат хомота ,да изплащате огромното количество дълг ,свързан с покупката на мечтания дом .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още