IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изгражда наземна АЕЦ с малък модулен реактор

Очаква се проектът да бъде завършен през 2028 г.

12:21 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Росатом</em></p>

Снимка: Росатом

Първата наземна руска атомна електроцентрала (АЕЦ) с малка мощност ще бъде построена с реактор РИТМ-200 в Якутия, като се очаква тя да бъде завършена до 2028 г.

Държавната корпорация „Росатом“ и правителството на Република Саха (Якутия) сключиха споразумение за принципите на образуване на тарифите на електроенергията от централата, която ще се изгражда в селището Уст Куйга, Уст Янски район, информират от „Росатом“. 

Властите в Якутия ще осигурят пазара на електроенергия от малката централа и ще съдействат за площадката, като се очаква електроенергията в района да поевтинее осезаемо.

В основата на проекта е технологията на „Росатом“ с реактори РИТМ-200, разработена при експлоатацията на малки реактори на руските атомни ледоразбивачи. Шест инсталации РИТМ-200 вече са поставени на строящите се ледоразбивачи от проект 22220, а преди два месеца главният ледоразбивач от новото поколение – „Арктика“, официално стана част от атомния флот на страната.

„Правим важна крачка за изграждането на първата наземна АЕЦ с малка мощност от ново поколение в Русия. Неотдавна в промишлена експлоатация бе пуснат плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ и сега, буквално няколко месеца по-късно, даваме старт на дейностите по тази наземна централа. Важно е, че използваме и предлагаме на нашите чуждестранни партньори надеждна и проверена в арктическите условия реакторна инсталация РИТМ-200. Уверен съм, че централите с малка мощност имат голямо бъдеще както в нашата страна, така и по света“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Проектът за АЕЦ с малка мощност се характеризира с компактност и модулност, съкратен период на изграждане и високи стандарти на безопасност, а срокът на експлоатация е поне 60 години. В перспектива е възможно производството на екологично чист водород с използване на мощностите на малката АЕЦ за нуждите на транспорта и промишлеността.

Заместването на остарелите въглищни и дизелови източници с атомна енергия в Уст Янския район ще спре изпускането на до 10 000 тона въглероден диоксид годишно. При реализирането на проекта ще бъдат създадени близо 800 нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още