IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Котерел: Гъвкавостта ще е ключово предимство за компаниите и през 2021 г.

Лидерството е това да се справиш с фактите, като запазиш откритост и честност към всички в организацията, твърди оснoвателят на Endava

13:45 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Endava</em></p>

Снимка: Endava

Британската компания за IT услуги Endava отбеляза 20-тия си юбилей през 2020 година. В тази връзка, и наред с другите глобални предизвикателства за бизнеса, изпълнителният директор Джон Котерел разказва за значимостта на лидерството, уроците от изминалите месеци и посоката за успешна 2021 година.

Джон Котерел е изпълнителен директор на Endava, която има офис и в София. Той започва кариерата си през 1988 г. в технологичната индустрия в международната компания Hoskyns (която сега се казва Capgemini), където създава и развива звеното за аутсорсинг на бизнес процеси. За 5 години там създава работещ екип от 450 специалисти. През 2000 г. основава компанията Concise, която през 2006 г. се слива с Compudava и така слага началото на Endava. През 2011 г. Котерел е обявен за "Предприемач на годината" от Ernst and Young. Завършил е инженерни науки в университета в Бристол, както и МВA в Alliance Manchester Business School.

С какво изненада 2020 г. лидерите и какви са надеждите ви за 2021 година?

Пандемията доведе до големи смущения в организациите по целия свят, което се оказа огромно предизвикателство както за бизнеса, така и за изпълнителните директори и лидерските екипи. За целия ми живот до момента спокойно мога да кажа, че беше безпрецедентно да се наблюдават толкова много промени в такъв кратък период от време.

Много се говори в момента за K-образното възстановяване на икономиката, в което някои индустрии се съвзеха бързо и бележат огромен растеж, а други, поради значителните дигитални трансформации, все още са силно засегнати и принудени да работят с намален капацитет.



Трансформациите, които преди можеха да отнемат години, се случиха в рамките на броени месеци и направиха пазара особено динамичен. На този фон, за да могат да бъдат успешни компаниите и в бъдеще, според мен от особено значение е лидерските екипи да осмислят как организациите им могат да станат гъвкави и да реагират бързо на променящия се пазар. Това ще продължи да е от значение и през 2021 г., дори ако за вируса има ваксина.

Предвид днешните предизвикателства за бизнеса как един изпълнителен директор може да разрасне компанията си на фона на конкурентите?

В този силно динамичен пазар, в който оперираме днес, голямото предизвикателство за лидерите е да насочат организациите към сферите, в които имат скрит потенциал. По този начин те ще могат да капитализират още от нарастващия брой клиенти, за които фокусът се промени, и сега търсят да инвестират в нови зони на растеж.

Endava е в отлична позиция по отношение на този тип нови възможности, тъй като дейността ни се простира между технологиите от следващо поколение и дигиталните тенденции, които променят начина, по който хората и компаниите работят.

Какви са иновативните мерки и инициативи в Endava, които помогнаха на служителите да се справят по-добре с тазгодишните промени и които ще помогнат на бизнеса да продължи напред през 2021 г.?

В Endava преминахме в режим на дистанционна работа буквално за броени часове, което наложи бърза промяна на обичайната работна среда. Всичко се трансформира до почти пълно онлайн общуване, както с клиентите, така и между колегите. Този нов начин на работа ни подтикна да помислим по-задълбочено върху благосъстоянието и доброто физическо и психическо здраве на нашите служители в новата реалност.

За да предложим нужната подкрепа, инициирахме специална програма, наречена Endava Wellbeing, която фокусира в четири основни насоки: Ум, Тяло, Дом и Общност. Програмата има за цел да предложи различни инструменти и ресурси, които да помогнат на хората да се развиват и да останат свързани в контекста на тези несигурни времена.
Смятаме да продължим тази програма дори и след като се завърнем към предишното ежедневие или новата му реалност.

Въведохме и регулярна онлайн комуникация към всички глобални локации в Endava от страна на лидерския екип.

Целта беше да запазим общуването помежду ни и да имаме възможност да разглеждаме разностранни въпроси и теми. Постарахме се да следим и реагираме на различните професионални нужди и да помагаме на хората да постигат своите цели в настоящата обстановка

Кои са лидерските умения, които намирате за най-полезни в настоящата динамична работна среда?

За мен най-важните неща са:

На първо място да погледнем реално фактите, бедствието, пред което се изправихме, и въздействието му върху работната организация.

Второ, да бъдем отворени и честни с екипите и служителите си за трансформациите, които се случват и това как те се отразяват на бизнеса и в крайна сметка на всеки един от нас.

Бих могъл да дам като пример в това отношение как през март и април тази година в Endavа имахме няколко случая на клиенти, които искаха да прекратят работата си по проекти с нас и други, които искаха да разраснат проектите си.

Естествено, хората в екипите бяха доста разтревожени какво се случва в организацията и имаха усещането, че бизнесът ни се забавя драстично.

Тогава беше особено важно да кажем на хората, че разбираме какво се случва, и да ги уверим, че няма да има съкращения. При нас никой не загуби работата си заради пандемията и мисля, че това даде увереност на много хора, че Endava e стабилна фирма. За да обобщя в едно изречение, бих казал, че лидерството е това да се справиш с фактите, като запазиш откритост и честност към всички в организацията, и да изпълниш направените обещания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още