IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивидентите за инвеститори в компании от S&P 500 достигнаха рекорд през 2020 г.

Това е девети пореден годишен рекорд

22:49 | 30.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Griselda San Martin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Griselda San Martin/Bloomberg

Изплатените дивиденти на инвеститори в компании от S&P 500 са достигнали нов рекорд през 2020 г. въпреки предизвикателствата заради коронавирусната пандемия, показва изследване на S&P Global, цитирано от Ройтерс.

Изплатените дивиденти са нараснали с 0,7% до 58,28 долара на акция спрямо предходния рекорд от 2019 г., сочи изследването на S&P Global.

Рекордните дивиденти през първото тримесечие на 2020 г. и по-силните от очакванията изплатени дивиденти през четвъртото тримесечие са довели до рекордни плащания към инвеститорите, което е девети пореден годишен рекорд, показва изследване на Хауърд Силвърблат, старши анализатор на инексите S&P 500 и Dow Jones.

Макар че S&P 500 достигна най-ниското си ниво от 2016 г. насам в началото на коронавирусната пандемия, американският индекс достигна рекордни върхове.

За 2021 г. Силвърблат очаква изплатените дивиденти да отбележат десета поредна рекордна година и да нараснат с 4,2% спрямо 2020 г. Но без Tesla, която неотдавна беше включена в S&P 500 и не плаща дивиденти по обикновените си акции, повишението щеше да е с 5,9%, допълва Силвърблат.

Коронавирусната пандемия изложи на риск корпоративните програми за дивиденти по-рано тази година, тъй като компаниите, опитващи се да опазят ликвидните си средства и да заздравят финансите си, замразиха или намалиха дивидентите.

Силното възстановяване през втората част на годината помогна за коригирането на ситуацията в голяма степен.

„Добрата новина е, че намаляването на дивидентите за инвеститори в компании от S&P 500 достигна връх през май, но оттогава се стабилизира“, коментира Тони ДиСпирито от компанията BlackRock.

„Очакваме ръстът на дивидентите да се възобнови през 2021 г. с разпространението на ваксините, а по-голямата яснота като цяло дава на ръководителите на компаниите увереност да предоставят допълнителни пари под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))взел съм само 7000 тая година! и не съм доволен - месетя си капитала в сащ, където ще вземем 21000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
И на БФБ е така - всички от Софикс-а се надпреварват да раздават тлъсти дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Естествено. Това е огромна машина за пари .И естесвено цоцаш всеки месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още