IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският централен банкер: Да не разчитаме дълго на ниски лихви

Държавите трябва да следят за дълговото бреме, предупреждава Йенс Вайдман

13:17 | 31.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Въпреки свръхразхлабената парична политика в еврозоната държавите не могат да очакват ниските лихвени проценти да се задържат в дългосрочен план, твърди президентът на Бундесбанк (германската централна банка) Йенс Вайдман.

„Като цяло политиците действат правилно в тази криза. Просто не бива да разчитат на централните банки да поддържат лихвените проценти завинаги ниски“, каза той в интервю за Rheinische Post. Ако прогнозата за инфлацията го изисква, ще трябва да има обрат на лихвените проценти, подчерта Вайдман.

На въпрос за прогноза за периода на обрат на лихвените проценти, той каза: „Според последните ни прогнози инфлацията в еврозоната вероятно ще остане слаба през следващите няколко години. Така че все още може да отнеме известно време до връщането на лихвените проценти към нормалните им нива“.

Но ако правителствата приемат, че централните банки винаги ще се притичат на помощ, когато се налага, то те вече няма да виждат никакви ограничения по отношение на националния дълг. В техен собствен интерес е да се подготвят за покачване на лихвените проценти и да не се преструват, че каквато и да било тежест на дълга ще бъде лесно финансирана, пояснява още Вайдман.

В същото време той потвърди, че гледа със скептицизъм на последните мерки за помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) за справяне с последиците от коронавируса. „Считам за необходима подкрепата от паричната политика, но всъщност имам съмнения относно размера на новите покупки на облигации“.

Понастоящем възможностите за действие на паричните власти били ограничени. „Ако например ресторантите и магазините са затворени, никой не може да харчи пари там въпреки ниските лихвени проценти“, дава пример германецът. Държавата е длъжна да подкрепя компаниите и служителите в случай на загуба на доходи, твърди още той.

На срещата си през декември ЕЦБ увеличи обема на своята програма за спешни покупки при пандемия (PEPP) с 500 млрд. евро до обема от 1,85 трлн. евро. Това беше второто допълнение. Освен това срокът на покупките бе удължен до края на март 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
не са толкова прости нещата ... зада станеш хотелиер, първо трябва да си провален политик (поне у нас). Виж в Щатите може и обратното... от провален хотелиер ставаш Президент !Абе това хотелиерството явно е ключов отрасъл във всяка държава... поне за кадри!Сега се сетих че и Данчо Ментата е тръгнал от Слънчака :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Тя инфлацията едно на ръка.Какво става, обаче, когато едни работят, а други поради "обективна невъзможност" получават суми на калпак.еех, ресторантьор/хотелиер да си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Това се повтаря от минимум 10 години вече и нищо не се случва. Куче лае, ама не хапе...Лихвите в еврозоната ще останат отрицателни или нулеви докато еврото съществува. Една фиатна валута съществува средно между 15-20 години преди да се обезцени до 0, еврото вече е прескочило средната продължителност. Колко още живот му остава можем само да гадаем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още