IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните нови жилища в Лондон опариха азиатски предприемачи

Brexit и промени в правилата за проектиране на сградите и на данъците също създават затруднения на строителните компании от региона

12:00 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В края на квартал Canary Wharf в Лондон най-високата жилищна кула в Западна Европа трябваше да отвори врати тази година. The Spire London привличаше с възможността дронове да доставят храна на обитателите между посещенията им на киното в кулата и плувния басейн, пише Bloomberg.

Вместо това на терена, който е собственост на китайската строителна компания Greenland Holdings, се издигат само бурени.

Това е само едно предупреждение за азиатските компании за жилищно строителство, които пристигнаха в града, очаквайки да ги последват чуждестранни инвеститори и да купуват апартаменти, които местните жители не могат или не искат да си позволят. След като съставляваха две трети от продажбите на терени от гледна точка на стойността през 2017 г., предприемачите от региона до голяма степен отсъстват в момента. Те не са купили нито един терен в британската столица до юли тази година, сочат данни на Real Capital Analytics. Лондон Лондон

В случая с Greenland компанията е поставила проекта на пауза през 2018 г. на фона на влошаването на перспективите пред имотите в Лондон и засиления контрол върху високите сгради след пожара в Grenfell, при който загинаха 72 души.

Труден пазар

„От гледна точка на международните предприемачи Лондон е труден за навлизане пазар“, коментира Мартин Здравков, ръководител на отдел „Инвестиции в жилищни имоти във Великобритания“ в компанията LaSalle Investment Management. „Последните четири-пет години бяха трудни“, допълва той.

Предприемачи от Азия не успяват да си гарантират продажби по някои проекти вследствие на гласуването през 2016 г. за напускане на Европейския съюз, променящите се правила около проектирането на сградите и въвеждането на повече данъци за чуждестранни купувачи, което подкопава търсенето. Сега те са изправени пред ново препятствие – цените на апартаментите намаляват, тъй като пандемията кара много кора да преосмислят къде искат да живеят. Лондон Лондон

Цените на тези жилища в Лондон намаляха с 40 хил. паунда (54 400 долара) от началото на годината до септември въпреки по-широкия бум на британския жилищен пазар, тъй като купувачите се насочват приоритетно към по-големи домове с градини. Продажбите на нови жилища в центъра на Лондон са напът да достигнат най-ниското си ниво от 2011 г. насам, което е в контраст с града като цяло, където продажбите са нагоре спрямо миналата година, сочи изследване на компанията Molior London.

Пазарът на по-евтини нови домове е по-силен заради ваканцията от гербовия налог и правителствената програма Help to Buy, която предоставя заеми на купувачи с малка първоначална вноска за имоти на цена до 600 хил. паунда.

Ръст на данъците

На Grosvenor Square в квартал Mayfair в Лондон индийската строителна компания Lodha се съгласила да продаде около половината от луксозните апартаменти, които строи в бившото канадско посолство. Жилищата, които разполагат с частен спа център и зала за билярд, били предложени за продажба за първи път през 2017 г. Повишаването на данъците и Brexit са затруднили бъдещите инвестиции, коментира Габриел Йорк, един от ръководителите на британското подразделение на компанията.

„Това засяга поведението на клиентите, апетита и желанията им. Всеки път, когато се правят такива промени, се стига до шестмесечна пауза, тъй като хората обмислят какво означава това за нещата, които искат да направят“, коментира Йорк през октомври. Компанията все още вярва в централните части на Лондон, допълва той.

Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още