IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност на Китай се разшири през декември

Огромният индустриален сектор на Китай отчете впечатляващо възстановяване от коронавирусния шок

12:02 | 31.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg</em></p>

Снимки: Bloomberg

Производствената активност на Китай се разшири през декември, тъй като по-силният износ подкрепи възстановяването на втората по големина икономика в света от спада заради коронавируса, въпреки че по-високите разходи за труд и транспорт забавиха темповете на растеж.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) падна до 51,9 през декември от 52,1 през ноември, показват данни на Националното статистическо бюро. Индексът остана над 50 пункта, ниво, което разделя растежа от свиването, но остана малко под прогнозите на анализаторите за 52 пункта в анкета на Ройтерс.

китай китай

Огромният индустриален сектор на Китай отчете впечатляващо възстановяване от коронавирусния шок благодарение на изненадващо силния износ. Очаква се икономиката да се разшири с около 2% за цялата година - най-слабият темп от над три десетилетия, но много по-силен от другите големи икономики, които все още се опитват да се справят с пандемията.

Икономическите показатели, вариращи от търговията до цените на производител, предполагат по-нататъшно повишаване в индустриалния сектор.

Подиндексът за активност на малкия бизнес спадна до 48,8 пункта през декември, понижавайки се рязко надолу от 50,1 през ноември.

„Малките предприятия бяха притиснати от по-високите разходи за труд, суровини и дистрибуция“, коментират анализатори. Малките производители също страдат от проблема с наемането на работна ръка, тъй като секторът на услугите в Китай се конкурира за работници.

Подиндексът за заетостта се повиши леко до 49,6 пункта през декември, малко по-високо от нивото му от 49,5 през ноември.

Китай също записа значително подобрение в продажбите на дребно, породено от силното търсене на автомобили и комуникационно оборудване.

В сектора на услугите активността се разширява за десети пореден месец, макар и с малко по-бавен темп. Показателят за строителна активност нараства с по-бързи темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Умикални резултати. Съвсем скоро ще се говори за тях като първата икономика в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още