IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата стъпка на реалната газова диверсификация

В Европа вече пристига газ от Азербайджан и България е една от първите страни с реализирани доставки

11:30 | 01.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 януари 2021 година България вече получава газ от доставчик, различен от Русия - Азербайджан. Това става възможно с построяването на Трансадриатическия газопровод (TAP), който беше въведен в експлоатация в средата на ноември.

По него Европа ще получава общо 10 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. От тях за България са предвидени 1 млрд. куб. метра, за които преговори започнаха още през 2009 година. Тези количества са около 1/3 от годишното потребление на газ в страната.

Договорът е за срок от 25 години. По него се предвиждаше България да получава газ през връзката IGB, чиято реализация започна след дълги години в застой. Сега работата по нея отново се бави, но този път това е свързано с пандемията от коронавирус. За това на първо време газът ще влиза през съществуващата връзка с Гърция "Кулата - Сидирокастро".

По ТАР Гърция също ще получава 1 млрд. куб. метра годишно, а останалите 8 млрд. отиват за Италия.

Така регионът на Централна и Югоизточна Европа получава още един източник на природен газ, освен Русия. Към момента в тази част на континента "Газпром" е основен доставчик, макар че са налични и известни количества втечнен газ, получаван в терминала "Ревитуса".

Тези количества ще се увеличат след изграждането на нов терминал край Александрополис, в който участие има и българската "Булгартрансгаз". Идеята за този терминал също е на повече от 10 години и се зароди с кризата, която предизвика спорът между Русия и Украйна за газовите доставки през зимата на 2009 година.

"Газпром" доставя около 1/3 от природния газ, потребяван в Европа. В страните от Централна и Източна Европа обаче този процент надхвърля 70 на сто. По тази причина и през последните години активно се работи за диверсификацията на доставките в региона. 

ТАР е част от струващия 40 млрд. евро Южен газов коридор, подкрепен силно от Европейската комисия (ЕК). Този маршрут замени плановете за Nabicco, чието трасе минаваше през територията на България.

Дължината на газопровода е почти 900 километра, основно през Гърция, а стойността му се изчислява на 4,5 млрд. евро. Капацитетът на ТАР е 10 млрд. куб. метра годишно.

Очаква се цената на природния газ от Азербайджан да бъде отчетена още в първия месец на 2021 година. Днес (1 януари) Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разгледа на закрито заседание заявката на "Булгаргаз" за цената на суровината от 1 януари. Преди броени дни на откритото обсъждане на цената от компанията заявиха, че ще обявят промените, свързани с първите доставки от "Шах Дениз ІІ".

Според предварителната заявка от "Булгаргаз" природният газ трябва да поевтинее с около 6% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Последно - 40 МБ ли струва или 4.5 МБ? При тоя обем на доставките - въобще ще се изплати някога това чудо ли? Естествено - капацитетът няма как да е по-голям - от "колосално" находище, чиито доказани резерви са равни на добивът на Газпром за ДВЕ ГОДИНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още