IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск реорганизира управлението на средствата на Светия престол

Непрозрачното управление на фондовете предизвика поредица от смущаващи скандали за Ватикана

13:46 | 31.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Папа Франциск лиши еквивалента на кабинета на министър-председателя във Ватикана от правомощията му да управлява директно средствата на страната след  поредица финансови скандали.

Решението за ограничаване на държавния секретариат, което бе обявено по-рано тази година, беше официално узаконено с указ Motu рroprio, подписан на 26 декември. Правомощията за управлението на финансови инвестиции и недвижими имоти, притежавани от секретариата, бяха прехвърлени на Администрацията на патримониума на Светия престол или Apsa - приблизително еквивалентно на хазна и централна банка, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Активите на държавния секретариат възлизат на около 350 милиона евро (430 милиона долара), заяви високопоставен служител на Ватикана по-рано този месец. Apsa ще отговаря и за администрацията на средствата, дарени директно за Светия престол.

Непрозрачното управление на фондовете предизвика поредица от смущаващи скандали за Ватикана, включително съмнителната инвестиция през 2014 г. в бивш склад на Harrods в богатия лондонски квартал Челси, с планове за превръщането му в луксозен апартамент. Папа Франциск уволни петима служители на Ватикана заради сделката и започна разследване, за да се установи дали бюрократите са били измамени или самите те са искали да се облагодетелстват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
след инструктажа в САЩ , много се активизира "светият"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още