IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus: Новите американски мита ще имат контрапродуктивен ефект

Самолетостроителната компания призова Европа да отговори "адекватно" на действията на Вашингтон

14:56 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Решението на Вашингтон за разширяване на митата срещу Европейския съюз (ЕС) за самолетни части, произведени в САЩ, би навредило на самите американски работници и потребители, а Европа трябва да реагира „адекватно“ на това, заяви самолетостроителната компания Airbus, цитирана от Ройтерс.

„Разширяването на митата от страна на офиса на търговския представител на САЩ (USTR) с включването на самолетни части, произведени в САЩ - от американски работници - е контрапродуктивно във всяко отношение“, заяви говорител на Airbus в съобщение по имейл.

„Airbus вярва, че Европа ще реагира адекватно, за да защити своите интереси и интересите на всички европейски компании и сектори, включително Airbus, засегнати от тези неоправдани и контрапродуктивни мита“, се посочва още в изявлението. 

Администрацията на Тръмп наложи мита върху допълнителни продукти от ЕС като част от дългогодишния спор за субсидиране на производителите на самолети Airbus SE и Boeing Co., съобщава Bloomberg.

Сега властите в САЩ обвиняват Брюксел, че е вземал несправедливи решения при налагането на митата, поради което мерките трябва да бъдат коригирани. Например, ЕС основава своето решение на наказателни мита върху обема на търговията на 27-те държави от блока, с изключение на Великобритания, което доведе до по-високи ответни мерки срещу САЩ. „ЕС трябва да предприеме действия за отстраняване на тази несправедливост“, заяви търговският представител на САЩ.

През ноември ЕС въведе мита върху американски стоки за около 4 милиарда долара, след като получи одобрение от Световната търговска организация (СТО). Година по-рано САЩ санкционираха европейски вносни стоки за около 7,5 милиарда долара, включително френско вино и шотландско уиски.

Службата на търговския представител на САЩ заяви в сряда, че изменя някои от своите мита и добавя още европейски продукти в списъка.

Както Airbus, така и Boeing са силно засегнати от пандемията и нейното въздействие върху въздушния транспорт. Неотдавнашният скок на случаите на Covid-19 както в Европа, така и в САЩ, също увеличи вероятността от двойна рецесия в ЕС и бавно възстановяване на американската икономика. Това може да влоши състоянието и на двата производителя на въздухоплавателни средства.

Airbus развива производство в пет държави и сглобява самолети A320 и A220 в завод в Мобайл, Алабама.

Изгражданите в САЩ самолети Airbus ще бъдат засегнати от разширените мита, като се има предвид, че те ще обхващат основни части като фюзелажни сглобяеми секции, крила и компоненти на крилата, доставяни от Европа, заедно с хоризонталните и вертикални стабилизатори, изтъква в бележка анализаторът на Jefferies Санди Морис.

И докато Airbus успяваше да избегне мита чрез своето производство в САЩ, базираната в Чикаго Boeing не развива подобни операции в ЕС. Компанията нямаше възможност да избегне митата на блока, а клиенти като Ryanair Holdings Plc заявиха, че няма да плащат налога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още