IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Путин да продаде руската ваксина е поредният сблъсък със Запада

Също както съседен Китай, руският опит да превърне научния си триумф в геополитически дивиденти, удря на камък

12:41 | 03.01.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия обвинява Запада, че омаловажава нейните постижения в световната надпревара за борба с коронавируса, опитвайки се да спечели някои ценни пазари за своята ваксина „Спутник V“.

„Разбираме играта“, коментира пред Bloomberg Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции, който подкрепи разработването на руската ваксина. „Това е комбинация от известно неразбиране, силни предразсъдъци и – наистина – от много силно усилие да се омаловажи руската ваксина“, коментира още той.

Също както съседен Китай, руският опит да превърне – по свои думи – научния си триумф в геополитически дивиденти, удря на камък.

Президентът Владимир Путин нарича одобрението за медикамента, дадено от руските регулатори още през август, "първата ваксина срещу коронавирус в света". Но властите в много държави не бързат да дадат зелена светлина за използването на препарата

Всичко това напомня за космическата надпревара от времето на Студената война, започната от изстрелването в Космоса на съветския сателит „Спутник“ през 1957 г. (на когото е кръстена и руската ваксина). Въпреки че Съветският съюз бе първи в Космоса, постижението бе помрачено от САЩ с изпращането на първия човек на Луната 12 години по-късно.

Според руските власти трудностите, пред които е изправен „Спутник V“, се дължат на предразсъдъци. Външното министерство на Москва наскоро  определи надпреварата за ваксина като последната фаза в продължителна информационна война срещу Русия.

Въпреки че бе одобрена още през август, макар и преди фаза 3 на изследванията, едва на 21 декември Беларус стана първата държава извън Русия, която даде зелена светлина за „Спутник V“, а Аржентина я последва два дни по-късно. Ваксинациите в южноамериканската държава започнаха във вторник, като се очаква медикаментът да бъде даден на 300 000 души.

Очаква се примерът да бъде последван и от други страни, но Индия, Бразилия и някои други водещи пазари не се очаква да започнат прилагане, преди да бъдат проведени още тестове.

Според Джон Мур, изследовател от Висшето училище по медицински науки „Уайл Корнел“, Русия използва своята ваксина за упражняване на мека сила. „Това е международно състезание, на карта е заложен национализъм. Но всичко зависи от това ваксините да са ефективни и безопасни“, допълва той.

Руската ваксина получи подкрепа по-рано през декември, когато от AstraZeneca се съгласиха да тестват комбинация от своята ваксина с един от двата препарата, които представляват лечението със „Спутник V“.

Самият Путин взе участие във видеоконференция, в която бе обявено подписването на сделката, излъчена по националната телевизия. Президентът обаче все още не се е ваксинирал, тъй като изчаква медикаментът да бъде разрешен за хора на неговата възраст (68 години).

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
victos
преди 3 години
Що за некадърна статия е това? Що за изказ? Долнопробността лъха и от подмазвачеството. "Въпреки че Съветският съюз бе първи в Космоса, постижението бе помрачено от САЩ с изпращането на първия човек на Луната 12 години по-късно." Как може постижение след 12 години да помрачи предното? А може би руското постижение е помрачило американското?!В тоя ход на мисли изобретяването на LED лампи е помрачило изобретението на Едисън? Що за идиотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
дарили , моя дъртия ... колко години пандела им се полагат за осакатените деца на Индия и Африка , ммм... не мош смята дотолкоз *** гнусен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Огромна територия и земни богатства има Русия.Борбата е за тях и за пазара им, който не е никак малък. Кремлин хочет руские товаришок им госодарства ресурсъй /пазарах, д Уест уант то тейк от фор оун уестърн милтинатионаъл корпорации.Тва е борбата. И запада с агресивния си капитализъм рано или късно ще победи, то и сега Шел, но и ексън ручат денги от бляк голд русии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
бил и мелинда са дарили за наука над $50млрд , ти колко и какво си дарил някога ... ?! ако не знаеш сканирането и цифровизирането на българските библиотеки се прави с тяхно дарение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ти бременен ли си та те интересува дали е тествана в/у бременни ... :)))разрешителното не касае нито бременни нито лица под 16 години , казаха го навсякъде ... !! неква новина ли е ... ?!професорът да си осигури елементарен дотъп до научната секция на lancet ... :))) ... съжалявам платен е ... не е фрии , има достатъчно подробно инфо за ВСИЧКИ ВАКСИНИ в това число и за рассийския противошапен препарат ... не знам откъде ги плямпа тези , че няма публикувани резултати и не се знае ... некой да му ходи по петичките ли требва и да го информира негово величество ... ?!ето ти едно което все още ефрии и не е платено ... 500стр стигат ли ти резултати ... :)))https://***.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32661-1/fulltext
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
какво тестват ... тя е тествана ... :))) ... тече си ваксинация . освен това пише , че лекарят е имал предишна анамнеза за алергична реакция към определени лекарства . ако ще те направи щастлив , в усато е имало още 4 тежки алергични реакции , в ингилизко още 2 ... е и ... ?! на опаковката пише съставките и освен това пише не поставяйте при наличие на алергична реакция към някоя от съставките ... И ОСВЕН ТОВА са стабилизирани всичките пациенти и най-вероятно са излекувани за ден-два . какъв е проблемът .. ?! пише го по шоколадите , вафлите , по всякакви храни какво има и да не се употребяват при алергична реакция ... :))) ... тва някаква новина ли е ... ?! нито е масово нито честотата е висока , ще излезат данни за всички случаи , ще ги обобщят ... :))) как ти се струва честота 10 от 10 милиона ваксинации на алергична ЛЕЧИМА реакция спрямо 40 почина за днес в БГ от 7800 в болница от ковид19 ... ?! ... питай някой застраховател да ти обясни тези четири цифри какво означават , ако не можеш сам да се оправиш ...тва да не ти е рассийският противошапен препарат дето всеки 10-ти го тресе нещо от него ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Тестват ги в момента...https://***.mexiconews.net/news/267422117/physician-in-mexico-admitted-to-icu-after-receiving-pfizer
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
и нема 0мрели от коронавирус , налЕ ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
вече са 12,29млн ваксинирани ... ей сега погледнах ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Запада не разбира изтока.Изтока не вярва на запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още