IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новогодишно настроение обхвана Wall Street в края на луда борсова година*

Основните индекси отвъд Океана започват сесията почти на нивата си от края на търговията в сряда

18:07 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията в четвъртък на нивата си от вчера, а Wall Street завършва една от най-волатилните години за пазара в съвременната история, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 11,65 пункта към стойността си и достига ниво от 30 419,10 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,09% до ниво от 3735,84 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,08% до равнище от 12 859,12 пункта.

Chevron е най-големият губещ в Dow, като книжата му поевтиняват с 0,7%. Енергийният сектор в S&P 500 се понижава с 0,6%.

Слабите движения на акциите се случват в края на относително спокойна седмица на Wall Street, слагаща край на забележителна година за фондовия пазар.

Пазарите отбелязаха рязък спад през февруари и март, след като пандемията от COVID се разпространи извън Китай. S&P 500 записа най-бързия си срив с 30% в историята.

Но след като достигнаха дъно в края на март и на фона на безпрецедентните действия на Федералния резерв за заздравяване на кредитните пазари, акциите постигнаха значителен ръст и отбелязаха поредица от рекордни върхове до края на годината.

Преди последната сесия от 2020 г. технологичният показател Nasdaq Composite е прибавил 43,44% към стойността си, а S&P 500 и Dow са нагоре със съответно 15,52% и 6,56%.

Последните ръстове за пазара са стимулирани от разпространението на ваксините и новия пакет от мерки за облекчаване на икономиката, приет от Конгреса, въпреки че лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл блокира усилията за увеличаване на сумата на директните стимулиращи плащания до 2000 долара спрямо сегашните 600 долара.

Растящо безпокойство през последните седмици създава новият щам на вируса, който беше установен първо във Великобритания и беше потвърден в Колорадо и Калифорния. Британски официални представители заявиха, че щамът е по-заразен от по-ранни версии на вируса.

Но експерти и здравни ръководители казват, че съществуващите ваксини трябва да са ефективни срещу новия щам. Някои твърдят също, че компаниите трябва да могат да приспособяват ваксините да работят срещу нови щамове, ако е необходимо.

Инвеститорите бяха под влиянието на по-добри от очакванията данни за заявленията за помощи при безработица в САЩ. Броят на подадените за първи път заявления достигна 787 хил. за седмицата до 26 декември, съобщи министерството на труда в четвъртък. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 828 хил.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до ниво от съответно 0,918% и 1,649%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,06% към стойността си до ниво от 89,75 пункта. Еврото поевтинява с 0,38% до 1,225 долара, а паундът е нагоре с 0,23% до 1,365 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,08% до 103,08 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава в последния борсов ден от 2020 г. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, губят 47 цента от стойността си до 51,16 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу също с 47 цента до 47,93 долара за барел.

Глобалните пазари на суров петрол загубиха около една пета от стойността си през 2020 г., тъй като строгите блокади заради коронавируса парализираха голяма част от световната икономика, но цените отскочиха силно от дъното си, след като правителствата приеха повече стимули.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,3% до 1898,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,10 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още