IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последен поглед към една кошмарна за икономиката година

8 графики за 12 необикновени месеци

22:02 | 31.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За глобалната икономика 2020 г. завършва с надежда за бъдещето, отчасти породена от предположението, че със сигурност новата година не може да бъде също толкова лоша.

Оптимизмът се засилва и от разпространението на ваксините срещу коронавируса. Това означава, че завръщането към някакво подобие на обичайния бизнес през 2021 г. вече не звучи чак толкова свръхамбициозно.

Но този резултат би пристигнал твърде късно, за да спаси милиони работни места и да избегне натрупването на стотици милиарди долари новосъздаден публичен дълг по целия свят.

Годината, която започна с неясни перспективи за несигурни президентски избори в САЩ, продължаващо търговско напрежение с Китай и твърд краен срок за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз, скоро се превърна в екзистенциално изпитание за спасяването на икономическия растеж на фона на безпрецедентни ограничителни мерки.

Ето селекция от графики на Bloomberg, които предлагат последен поглед към хаоса и разрухата, причинени от Covid-19 по време на последните необикновени 12 месеца.

Изгубена парадигма

Темпът на възстановяване в напредналите световни икономики остава под нивата отпреди кризата, сочат комбинираните водещи показатели на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които обикновено предшестват икономическите повратни точки с около шест месеца.

Лихвите

По целия свят създателите на икономическа политика преминаха в авариен режим. Централните банки намалиха лихвените проценти до нови минимуми в опит да разхлабят паричните условия или ги задържаха на ултраразхлабени нива под нулата.

Изобилие от стимули

Властите представиха нови програми за спешни случаи, количественото улесняване стана прекалено голямо, а централните банки натрупаха огромни обеми от държавни облигации точно когато правителствата започнаха да емитират нови дългове, за да финансират своите фискални отговори на кризата.

Планини от дългове

Безпрецедентните разходи на правителствата за смекчаване на последиците от блокадите повишиха рязко публичните заеми в целия свят. За някои страни нивата на дълга сега са най-високите от десетилетия.

Стопяване на трудовия пазар

Въпреки всичките си усилия правителствата не успяха да защитят всяка работна позиция и равнищата на безработица се повишиха в сравнение с началото на годината. Някои сектори като туризма и авиокомпаниите са изправени пред дългосрочни промени, а много работни места може да бъдат загубени завинаги, което увеличава перспективата за дългосрочни икономически белези.

Мигрантски неволи

Кризата провали опитите за коригиране на неравенствата. Върху работниците мигранти пада огромна тежест, тъй като много от работните им места са уязвими и често се сблъскват с по-големи рискове за здравето, работейки на фронтовете на пандемията.

И все пак паричните преводи се оказаха по-устойчиви от очакваното. Паричните трансфери от имигранти в САЩ към семействата им в Латинска Америка са напът да достигнат приблизително същото равнището като общата сума за 2019 г., опровергавайки прогнозата на Световната банка от април за спад.

Търговията се справя

Въпреки опасенията през април от по-дълбок срив на международните търговски потоци от който и да е момент в следвоенната ера, спадът през 2020 г. се оказа до голяма степен подобен на този, наблюдаван по време на глобалната финансова криза. Това отчасти отразява рязкото спадане на потребителското търсене на услуги, където интензивността на търговията е ниска, според ОИСР.

Факторът "Байдън"

Изборната победа на Джо Байдън през ноември също може да подкрепи търговията, ако той загърби политиката „Америка на първо място“, която САЩ провеждаха през последните четири години. Това може да помогне за предотвратяване на обрат в глобализацията - резултат, който според Bloomberg Economics би намалил глобалния брутен вътрешен продукт с 31 трилиона долара до 2050 г.

Въпреки всички неуспехи през 2020 г. бе отбелязан напредък поне на един фронт. Жени заеха нови позиции в овладяването на юздите на икономическата власт, като САЩ и Канада избраха за първи път жени финансови министри. Джанет Йелън ще поеме ролята си на министър на финансите през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още