IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски регулатор одобри спешното използване на ваксината на AstraZeneca

Очаква се ваксинациите да започнат в сряда, посочва източник

16:20 | 01.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Индийският регулаторен орган по лекарствата разреши спешната употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, съобщиха пред Ройтерс двама източници, запознати с темата.

Решението разчиства пътя за разпространението на ваксината във втората по размер на населението държава в света, която е и втора по брой заразени с коронавирус след САЩ.

Индия иска да започне да прилага ваксината възможно най-скоро, като вероятно ваксинациите ще започнат в сряда, посочва един от източниците, пожелал да запази анонимност. 

Представител на Централната организация за контрол на лекарствата в Индия (CDSCO), чиито експерти ще заседават за втори път тази седмица, отказа да даде коментар.

Великобритания и Аржентина вече дадоха разрешение на ваксината на AstraZeneca за спешна обществена употреба.

CDSCO също обмисля да позволи извънредната употреба на ваксините, създадени от Pfizer Inc и германската компания BioNTech, както и тази на индийския концерн Bharat Biotech.

По-евтина и по-лесна за разпространение от своите конкуренти, ваксината на AstraZeneca може да промени глобалната пандемична конюнктура.

Страните с относително неразвита здравна инфраструктура възлагат големи надежди за започване на мащабни имунизации с въпросната ваксина, която за разлика от тази на  Pfizer може да се съхранява и транспортира при нормално охлаждане.

До момента Индия е съобщила за над 10 млн. случая на заразени с коронавирус, въпреки че темпът на разпространение се е забавил от средата на септември. Властите в страната се надяват да имунизират приблизително 300 млн. души от общо 1,35 млрд. граждани в рамките на шест до осем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
мдааа ... свободата да избираш ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
kane
преди 3 години
те имат нужда от нея - много народ сааз не я харесвам тая ваксина и няма да я сложа/ на зеника/оксфорд/, предпочитам биотек/файзър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Е те британците тъй са превзели индия.С парите на едни раджи срещу други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
"Индия иска да започне да прилага ваксината възможно най-скоро..."мхм , никак не съм сигурен дали иска Индия ... след грижите на семейство Гейтс в миналото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още