IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран официално съобщи, че ще обогатява уран до 20% чистота

Работата ще се осъществява в съоръжението на ислямската република Фордо

10:42 | 02.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Иран е съобщил на ядрения надзорен орган на ООН, че планира да обогатява уран до 20% чистота – нивото отпреди ядреното споразумение от 2015 г., предава Ройтерс.

Работата ще се осъществява в съоръжението на ислямската република Фордо.

Този ход е последното от няколко скорошни съобщения на Иран до Международната агенция за атомна енергия, че планира допълнително да наруши сделката, посочва Ройтерс.

Техеран започна да се отклонява от споразумението през 2019 г. в отговор на оттеглянето на Вашингтон и повторното налагане на санкции срещу ислямската република, припомня информационната агенция.

Обогатяването на уран до 20% чистота е една от стъпките в закон, приет от иранския парламент миналия месец в отговор на убийството на най-добрия ядрен учен в страната, за което Техеран обвини Израел.

Подобни ходове на Иран могат да усложнят усилията на новия президент на САЩ Джо Байдън да се върне към ядрената сделка.

„Иран е информирал Агенцията, че за да се съобрази с правен акт, приет наскоро от парламента на страната, Атомната енергийна организация на Иран възнамерява да произвежда нискообогатен уран (LEU) до 20 процента в обогатителния завод Фордо“, посочва се в изявление на МААЕ.

"В писмото на Иран до Агенцията ... не се казва кога ще се извърши тази дейност по обогатяване", допълват от Агенцията.

Фордо е построен в планините, за да бъде предпазен от евентуална въздушна бомбардировка, а сделката от 2015 г. не позволява обогатяване там. Иран вече обогатява в съоръжението с центрофуги IR-1 от първо поколение.

Иран наруши ограничението от 3,67% за чистотата, до която може да обогатява уран, но досега обогатяваше до 4,5%. Оръжейният клас обогатен уран е с чистота 90%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
в най-разпространените търговски реактори за мирни цели се използва обогатен от 3% до 5% като гориво , в изследователските реактори се използва до 19,5% . над 20% обогатен се смята , че теоретично може да се произвежда ядрено оръжие . реално го ползват за по-голяма пробивност в снаряди . оръжейният уран е 85% и нагоре обогатен , за да има ефект . затова се следи кой къде какво обогатява ... :))) ... тия на цялата им беднотия дето цари в държавата им са се фанали на хоро да го играят големи . като другите бедни държави , политическият им елит се опитва да оправдава беднотията и мизерията с империализЪма и международното положение и десетките врагове протегнали ръце към мизерните черги с които затварят пробитите си колиби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
penman
преди 3 години
*** = ч.алмите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Време е *** да бъдат ударени яко, така че да не се сетят за ядрена програма. Защитниците им от север трябва да проумеят, че *** са опасни и за тях с техния непредвидим фанатизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Ще им набиват канчетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още