IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сценариите за европейската икономика след коронавируса: Лош или по-лош

Перспективите пред възстановяването са по-добри за Азия и особено за Китай, отколкото за Европа

16:33 | 02.01.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Запитан от радио France Inter как си представя какъв би бил животът след коронавируса, френският писател-дистопист Мишел Уелбек отхвърля щастливата история за изграждането на по-добро общество и предсказва, че всичко ще бъде „същото, само малко по-лошо“.

Това може да се окаже един от най-оптимистичните сценарии за Европа през 2021 г., пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Въпреки пристигането на първите ваксини срещу коронавируса и първите плащания от големия фонд за възстановяване на ЕС от пандемията, континентът е настроен за още блокади, предназначени да ограничат разпространението на вируса, ръст на фалитите, увеличаване на безработицата, спиране на плащанията по заеми и продължителна икономическа несигурност.

Търговската сделка между ЕС и Великобритания предотврати хаотичен крах, когато преходният период за Brexit изтече на 31 декември 2020 г. Европейската икономика обаче няма да избегне проблемите на границата. Коледният хаос, когато стотици камиони бяха блокирани в продължение на дни в Кент, след като Франция забрани пътуването от Англия, за да се опита да спре нов, бързо разпространяващ се щам на COVID-19, беше просто предупреждение.

Икономическият скок ще се забави, ако голям брой скептично настроени европейци откажат да се ваксинират, независимо дали не вярват на своите правителства и официални здравни съвети, или защото се доверяват на конспиративни теории за злите намерения на Big Pharma.

Дори и ваксинацията да върви с бързи темпове, възстановяването от най-голямото икономическо свиване в Европа в мирно време ще бъде бавно и неравномерно. Достатъчно ваксиниране на европейците за постигане на широко разпространена защита - понякога известна като стаден имунитет, ще отнеме ако не цялата, то по-голямата част от 2021 г., ако изобщо това е постижимо.

В някои държави, например Франция и Полша, нежеланието за ваксиниране е широко разпространено и желаещите да си поставят ваксина срещу коронавирус са твърде малко. Можем само да си представим въздействието, ако един или двама пациенти получат по-сериозна реакция след ваксинирането.

Голяма част от опустошителното въздействие на COVID-19 върху работните места, компаниите и икономическите сектори като авиацията, хотелиерството, културата и свободното време все още не е усетена изцяло, тъй като схемите за държавна подкрепа, държавни обезпечителни заеми, допълнителни плащания и субсидирана краткосрочна работа го смекчават. Тези програми трябва да изтекат или да бъдат ограничени през 2021 г., освен ако правителствата, които допуснаха сериозно набъбване на бюджетния дефицит и публичния дълг, не удължат скъпите мерки до 2022 г.

Богатата Германия се ангажира да направи точно това, но страните, подложени на по-голям финансов стрес, с тревога следят разходите и се безпокоят, че е настъпило времето постепенно да прекратят тези програми.

Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Кво се притиснявате ! Ще ви напечатат евра и ще ви ги хвърлят от хеликоптери!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Лоша работа Мигленче, лоша! То верно, ако затегнат публичните инвестиции и некои новинарски сайтове може да потънат скоропостижно! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
бързо ще тръгне икономика , с имунизационните карти и туризъма ще се отвори и търговията ще отлепи ... от лятото нататък залагм на разтеж и ниво на търговия близко да предепидемичното ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
нема край идиотията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Я да видим сега. Да бръкнем в тази торба с материя от дъното на тоалетната.Имунитетът към Ковид-вируса отслабва след няколко месеца, и изчезва след половин година. Ваксината е "нуклеозидномодифицирана пратена РНК (modRNA), кодираща гликопротеина на вирусен шип (S) на SARS-CoV-2"тоест, имитира вирусна инфекция, за да създаде имунен отговор. Тоест, имунитетът след ваксината трае също толковар колкото и след действително преболедуване - до половин година, по сегашна информация. Тоест, докато ваксинираш населението, първите ваксинирани ще трябва да се реимунизират, понеже им е изтекъл срокът на годност. За мутации дори няма да говорим още. (Те ще дойдат през март-април, когато се наложи вече някак да ни кажат, че ще се реимунизираме на всеки шест месеца)Ваксинирането не спира риска от разпространяване на вируса - засега всички мерки остават - "Не смятам, че имаме доказателство, за която и да е от ваксините, за да сме уверени, че ще предпази хората от получаване на инфекция, и съответно предаването й" Главен учен на СЗО, Сумия Сваминатан."I don't believe we have the evidence on any of the vaccines to be confident that it's going to prevent people from actually getting the infection and therefore being able to pass it on, says WHO Chief Scientist Soumya SwaminathanИ още...Да кажем, че искаме да ваксинираме 3 500 000 българи, за да достигнем "групов имунитет" - за половин година - това са по 26 000 човека на ден, всеки работен ден. Какъв е шансът да се случи, според вас? Ама има и модификатор - след първия месец, тази бройка се УДВОЯВА, понеже трябва да се слага втората доза. ОООББАЧЕ..."Икономическият скок ще се забави, ако голям брой скептично настроени европейци откажат да се ваксинират..."НАМЕРИХМЕ ЛОШИТЕ! Посочете ги с пръст! Не давайте на децата си да играят с техните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още