IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Намалението на цените на ВиК услугите е „пирова победа“

Поради липса на необходимите финансови средства няма как да се реализират планираните инвестиции през 2021 г. и ще се компрометира състоянието на мрежите

11:20 | 03.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на ВиК - Стара Загора. <em>БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ</em></p>

Сградата на ВиК - Стара Загора. БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Възмущение и категорично несъгласие с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на ВиК услугите изразяват от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Според синдикалната организация намалението на цените на ВиК услугите е „пирова победа“ за определени политически сили и неправителствени организации, за които популизмът и медийното внимание са по-важни от реалното решаване на проблемите с водата за българските граждани. 

В края на декември на закрито свое заседание регулаторът измени цените на ВиК услугите на операторите в 26 области на страната. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград  - с около 6 %. За част от дружествата няма промяна в цените на ВиК услугите. 

В началото на декември Прокуратурата поиска от регулатора да оцени предоставеното от ВиК дружествата в страната качество на техните услуги в зависимост от достигнатите индивидуални годишни целеви нива в бизнес плановете им. Тъй като цената на водата е функция от предлаганата от ВиК дружествата услуга, от Прокуратурата коментират, че е възможно прилагането на финансови корекции на одобрените от КЕВР цени на услугите за текущия регулаторен период - 2017-2021 година.

Решението на КЕВР не отчита финансово-икономическото състояние на ВиК операторите и на практика изправя пред фалит ВиК дружествата, на които се намаляват цените на ВиК услугите. Това важи особено за ВиК дружествата в Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин и София област, твърдят от организацията. Според нея решението поставя пред провал усвояването на средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., което ще направи невъзможно изграждането на пречиствателни станции и друга ВиК инфраструктура и ще попречи за изпълнението на ангажиментите на България към Европейския съюз.

Поради липса на необходимите финансови средства няма как да се реализират планираните инвестиции през 2021 г. и ще се компрометира още повече състоянието на ВиК мрежата.

„Възпрепятства се нормалното предоставяне на ВиК услугите в редица региони на страната, което означава, че съчетано с климатичните промени и засушаване се увеличава неимоверно рискът от повтаряне на кризи като тази в град Перник. Едва ли КЕВР ще поеме отговорност, когато стотици хиляди български граждани останат без нормален достъп до вода за питейно-битови нужди и няма как да се съгласим с бюрократично и чиновническо отношение към съдбата на толкова жизненоважен сектор като ВиК. Категорично ще се противопоставим срещу заплахата от съкращения на стотици работни места. Не е справедливо за пореден път работниците и служителите във ВиК дружествата да плащат чрез ниските си работни заплати и загубата на работните си места за чужди грешки и безхаберие. Регулаторът с решението си не регулира, а убива“, заключават още от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Какви инвестиции, у Варна така ги правят, че после е пълно с ла*на. Тия имат толкова вътрешни проблеми, че и 10 правителства няма да стигнат, за да ги решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Поскъпване на водата в София с 15 ст. беше абсолютен подарък към софиянки от КЕВР... Първото конценсионера на Софийска вода е в тежко финансово състояние и се нуждае от приходи и второ, София плаща най-евтината вода в цялата страна спрямо дължината и разходите за поддръжка на водопреносната мрежа.. Водата на София трябваше да минимум 5.50 за 2021....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още