IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е оказвал натиск над избирателните власти в Джорджия?

В едночасов разговор президентът откровено е помолил щатския секретар Брад Рафенспергер да „намери“ достатъчно гласове за него

23:15 | 03.01.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп е настоявал за последваща промяна в резултата от изборите в щата Джорджия в рамките на необичайно телефонно обаждане. В едночасовия разговор Тръмп откровено е помолил щатския секретар Брад Рафенспергер, който беше отговорен за провеждането на изборите, да „намери“ достатъчно гласове за него и да „преизчисли“ резултата, съобщава The Washington Post. Вестникът публикува в събота (местно време) и части от записa на разговора. След телефонното обаждане Тръмп определи в Twitter Рафенспергер като „безразсъден“.

По време на разговора републиканецът Тръмп е заплашил партийния си колега Рафенспергер, че поема „голям риск“ и че може да е виновен за престъпление, ако не действа срещу „изборната измама“. Тръмп загуби за малко Джорджия на изборите на 3 ноември. Демократът Джо Байдън победи с около 12 000 гласа. Резултатите там броени два пъти, а въпреки твърденията на Тръмп няма доказателства за изборна измама. 

По време на телефонния разговор Тръмп се е оплакал от „грешния" резултат в Джордия и е заявил, че е спечелил изборите. „Просто искам да намеря 11 780 гласа ... защото спечелихме щата", казва той според записа. „Победихме на изборите и не е честно да ни отнемем победата“, е пояснил Тръмп.

Рафенспергер трябва да провери резултатите отново, настоява настоящият президент на САЩ. „Но проверете с хората, които искат да намерят отговори“, казва Тръмп. Рафенспергер е отговорил според записа: „Трябва да отстояваме нашите данни. Ние вярваме, че данните ни са верни". Щатският секретар е посочил, че резултатите са били потвърдени в съда.

В телефонното обаждане Рафенспергер и неговият адвокат отхвърлят твърденията на Тръмп и му обясняват, че той цитира вече опровергани теории на конспирацията.

Тръмп от своя страна заплашва Рафенспергер: „Знаете какво сте направили и не съобщавате за това. Това е престъпление. Това е риск за вас и за вашия адвокат“, се чува в записа. 

Тръмп оповести публично чрез Twitter, че двамата са разговаряли по телефона в събота. Той пише, че е говорил с Рафенспергер за изборна измама в Джорджия. Последният не желаел или не можел да отговори на въпроси за „гласове, паднали под масата“, мъртви гласоподаватели или унищожаване на бюлетините. „Той няма представа“, гласи туитът на президента.

Рафенспергер отговоря: „С цялото ми уважение, президент Тръмп, това, което казвате, не е вярно. Истината ще излезе наяве“.

Натискът, който Тръмп оказа върху Рафенспергер, е поредният пример за опита му да подкопае резултатите от изборите на 3 ноември чрез личен контакт с щатските републикански служители. Преди това той покани републиканските щатски лидери на Мичиган в Белия дом, притисна губернатора на Джорджия Брайън Кемп (републиканците) в призив да се опита да замени електорите на този щат и помоли председателя на Камарата на представителите на Пенсилвания да му помогне да обърне загубата му в този щат в победа. 

В Джорджия във вторник ще се проведат и балотажи за две места в Сената, резултатът от които може да премахне мнозинството от републиканците в Камарата на представителите във Вашингтон. В статията на Washington Post се посочва, че „разтърсващият и понякога несвързан разговор“ показва колко „обсебен и отчаян“ е президентът на фона на поражението си на изборите. Тръмп все още е вярвал, че би могъл да промени резултата в достатъчно щати, за да осигури втори мандат.

Тръмп загуби изборите, но продължава да отказва да признае победата на Байдън. Той трябва да положи клетва на 20 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
хахаха, това ли е новото оправдание ? Ти никога не си могъл да четеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Тръмп загуби изборите, но продължава да отказва да признае победата на Байдън. Той трябва да положи клетва на 20 януари."за г-н Попов е по- добре да се въздържа от такива категорични становища ... след това майтапът ше е за негова сметка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
минус без да те чета ... кухото си е кухо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
викаш в америка ги фалшифицират, а в беларус и русия всичко е точно... сега в задачата се пита какъв дебббил трябва да си, зада ги вярваш тези неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Тоест Тръмп е престъпник, защото не е съгласен да му отнемат поста с фалшифицирани избори? Точно за Джорджия има куп доказателства за изборни измами, които съдът изобщо отказа да разгледа. И не само там - аз не знам някъде да е имало каквото и да било подобие на разследване !!! Само на 1-2 места броиха наново - и ПАК същите преброители преброиха същите фалшиви бюлетини и заявиха, че всичко е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Прави се на хитър.Ако беше щеше да има втори мандат. Мисля втория или третия от всички 56 или колкото са президенти до сега, кандидатирал се и изгубил надпреварата за втори мандат. Прави сметки колко е хитър. Иначе съм съгласен че е като румънски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
BobyB
преди 3 години
За негово съжаление САЩ не е русия, и той не е диктатор на токчета, че да хвърля когото си ще в затвора.И не може да помилва себе си, може само да се направи на хитър румънски ром и да подаде оставка преди 20ти, та Пенс да стане президент и да го помилва.Но има един малък проблем - не вярва на никого, дори и на децата си, камо ли на Пенс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
hazard
преди 3 години
На теория не е изключено със тая подкупна ***.На практика, той трябваше да стъпче змията през 2017, както обеща - Хилъри в затвора.Тръмп е хитър като ръмънски ром - ще гласува имунитет на себе си, май и помилване на Сноудън и Асандж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
kane
преди 3 години
Рижавата *** заслужава да лежи в затвора според мен. Дано се намери сериозен прокурор да го опандизи и да няма кой да го помилва. И да приключи както приятеля си ещейн ...или така мкакто се казваше насилникът на малолетни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
hazard
преди 3 години
Евтини медийни трикове на демократите, тоест - лъжи.Преди 7 год. Безос купи вестника само за $250M.През 2020, Безос добави стотина млрд печалба за себе си.Оня Рафенспергер и той е съмнителен, не иска да разследва, да не си разваля доброутрото със демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още