IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 25 хил. дози от ваксината на BioNTech и Pfizer пристигнаха у нас

Старт на масовата ваксинация през февруари или март очаква здравният министър

08:53 | 04.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още 25 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите BioNTech и Pfizer пристигнаха тази сутрин в София, след което по-късно днес ще бъдат разпространени в пет района на страната и оттам разпределени от регионалните здравни инспекции, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Медикаментите ще тръгнат по два лъча:  София - Пловдив - Бургас и Варна - Велико Търново, за да стигнат до регионалните здравни инспекции в страната.

Доставката от около 25 хиляди дози от ваксината е втората за страната, след като на 26 декември у нас пристигнаха почти 10 хиляди дози. С тях ще продължи ваксинацията на желаещият от първа фаза медицински персонал да получи имунизация срещу Covid-19.

Ваксините ще бъдат разпределени за регионалните здравни инспекции в страната, обясни по-рано доцент Ангел Кунчев.

"Ще бъде дистрибутирана вече вътре в страната с автомобили, така че всички РЗИ-та да получат по разпределение дозите и да продължи обхващането, засега основно в първа фаза, на колегите от лечебни заведения, всякакъв вид лечебни заведения", уточни Кунчев.

В средата на месец януари се очаква у нас да пристигнат още 35 хиляди дози от ваксината на BioNTech и Pfizer.

Старт на масовата ваксинация през февруари – март

„Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини - през февруари, март. Тя ще стартира с възрастните хора”, поясни на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

На брифинга стана ясно, че до 1 януари са докладвани леки, умерени странични реакции при четирима от ваксинираните до момента. Те се изразяват в болка, замайване и леко повишена температура.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина", каза още здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

„Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията  на хората в домовете за стари хора и учителите”, поясни Ангелов.

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризера, ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвани до 5 дни.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори следното: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”, категоричен е здравният министър.

Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, напомни министър Ангелов. Амбицията на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението. "Българските граждани трябва да бъдат спокойни, има достатъчно количества ваксини за всички", категоричен е здравният министър.

До седмица ще започне и втората фаза на ваксинацията, в която ще бъдат обхванати потребители и персонал на социални услуги, както и учителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
http://onovini.eu/2021/01/чудовищна-измама-с-ваксините-подписв/На път е да се разрази огромен скандал, свързан с ваксинирането и поставянето под заплаха живота и здравето на стотици хиляди българиДокументите за ваксината на Пфайзер, която единствено е налична в ЕС към настоящия момент, са публикувани от Европейската агенция по лекарствата, а с българската версия можете да се запознаете ето тук.Вижте обаче, какво гласи точка 4.5 от кратката характеристика на ваксината:4.5 Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействиеНе са провеждани проучвания за взаимодействията.Съпътстващото приложение на Comirnaty с други ваксини не е проучено.Както сами виждате в документа ясно и категорично е записано, че не са провеждани проучвания за взаимодействие на ваксината с други лекарствени продукти. Държавата обаче те задължава да подпишеш декларация, че си запознат с тези взаимодействия, както и с потенциалните рискове и усложнения. Само че подписът освобождава държавата и медиците от отговорност.В точка 6.2 от листовката е записано, че ваксината не трябва да се смесва с други лекарствени продукти, освен посочените в точка 6.6. (т.е. само натриев хлорид).Искаме да припомним на господин здравния министър, че в България има регистрирани около 500 000 диабетици и над 300 000 онкоболни пациенти, които ежедневно приемат лекарства, за които никой не знае как ще взаимодействат с ваксината и дали няма да предизвикат тяхната смърт при това взаимодействие, сигнализират в социалните мрежи разтревожени граждани.Те настояват здравният министър публично да отговори запознат ли и как взаимодейства ваксината с други лекарствени продукти и откъде, при положение, че самият производител не разполага и не е предоставил такава информация и това изрично е посочено в документацията. Излиза, че официалната власт съзнателно кара хората да подписват документ с невярно съдържание, което пък попада в обхвата на глава 9 от Наказателния кодекс Документни измами. Да повторим ясно подписваме, че сме информирани за нежелани лекарствени взаимодействия, каквито производителите на се тествали въобще! Този въпрос важи с пълна сила и за професорите Мутафчийски и Балтов, които публично се ваксинираха и би следвало да са подписали тази бланка за информирано съгласие. Остава без отговор въпросът те и всички ваксинирани до момента нарушили ли са закона, подписвайки фалшификат. Не е ясно все още и какво налага да се дава писмено съгласие за ваксиниране, при положение, че ни прогърмяха ушите колко безопасен е продуктът на Пфайзер. Все пак, когато си купуваме парацетамол, аптекарят не ни кара да подписваме декларация за информирано съгласие, въпреки че два блистера пращат на оня свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Българските граждани трябва да бъдат спокойни, има достатъчно количества ваксини за всички"ми аз нещо не виждам опашки от желаещи ... освен форумните *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
айде импа се уреди с ваксина преди всички ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още