IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли бъдеще фючърсите върху водата?

Предназначението на водните контракти към този момент e да се използват като средство за хеджиране, коментира Меган Дюрисин Олбъри

19:45 | 04.01.21 г. 1
Имат ли бъдеще фючърсите върху водата?

"Недостигът на вода е глобален проблем, който продължава да се разраства по всички точки на света, свързан с климатичните промени и ръста на населението. Но по-специално за Калифорния причината за старта на търговията с договори върху вода се изразява във факта, че щатът е най-големият земеделски производител в САЩ, който през последните десетилетия беше засегнат от множество горски пожари и суша".

По думите на Меган Олбъри калифорнийският земеделски пазар се оценява на 1,1 млрд. долара, но предназначението на водните контракти към този момент e те да се използват като средство за хеджиране и за регулиране търсенето и предлагането. Тя поясни, че обемите, които се търгуват, са малки, но са активни.

"Времето ще покаже дали фермерите и общините в Златния щат ще се възползват от водните инструменти за задоволяване на техните нужди. До този момент CME не е обявила пазарните участници, но е налице интерес както от земеделския бранш и доставчиците на комунални услуги, така и от хедж фондове", посочи Меган Дюрисин Олбъри.

Във връзка с притесненията на ООН репортерът на Bloomberg поясни, че те могат да бъдат сведени до тезата, че водата е публично благо и не трябва да се търгува под формата на стока поради риск от балонизиране, особено на фона на пандемия.

Как е организиран пазарът за водни фючърси? Какво включват контрактите? Ще успеят ли фермерите да управляват по-добре своите ресурси? Защо в ООН се тревожат за бъдещето на водата?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Надявах се да не го доживея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още