IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете залагат на възстановяване през 2021 г.

С активи на обща стойност около 3 трлн. долара хедж фондовете показаха устойчивост през 2020 г., като много от тях постигнаха по-добри резултати от пазара

18:17 | 10.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Някои световни хедж фондове навлизат в 2021 г. с оптимистични очаквания за бързо отпадане на икономическите предизвикателства, свързани с пандемията от коронавируса, пише Ройтерс.

Хедж фондовете, които използват ливъридж и по-агресивни, често по-рискови стратегии от другите инвеститори, вярват, че много нежелани по-рано сектори, вариращи от енергетиката до търговията на дребно, ще се възстановят през 2021 г.

С активи на обща стойност около 3 трлн. долара хедж фондовете показаха устойчивост през 2020 г., като много от тях постигнаха по-добри резултати от широкия пазар.

„Смятаме, че 2021 г. ще бъде наистина положителна за пазарите“, казва Джейсън Донвил, президент и главен изпълнителен директор на базирания в Торонто хедж фонд Donville Kent Asset Management. Той прогнозира "експлозия" на натрупаното търсене в сектора на пътуванията и развлеченията, което ще доведе до период на "свръхрастеж".

За цялата 2020 г. американският борсов индекс S&P 500 се повиши с 16,26%, зашеметяващо рали след мечия пазар от старта на пандемията в началото на годината.

"Това, което бих казал за 2021 г., е, че изглежда, че ще бъде година на възстановяване“, коментира Робърт Сиърс, главен инвестиционен директор в базираната във Великобритания Capital Generation Partners, която инвестира в хедж фондове от целия свят. „Това е консенсусното мнение", допълва той.

Сред печелившите сектори през 2020 г. беше този на информационните технологии, като съответният подиндекс на S&P 500 се повиши с повече от 42%, тъй като се възползва от рязкото ускоряване на онлайн тенденциите. От друга страна, хотелиерският и развлекателният подиндекс постигна ръст от едва 1,4%. През последното тримесечие обаче акциите на компаниите от развлекателния сектор се възстановиха, тъй като пускането на ваксини ускори надеждите за възстановяване.

„Мисля, че макроусловията ще продължат да бъдат доста нестабилни, така че макро фондовете трябва да имат добра година“, посочи Сиърс, имайки предвид фондовете, които инвестират според макроикономическите тенденции.

Той добави, че фондовете, специализирани в търговията с валути и стоки, също трябва да се справят добре.

Джак Макинтайър, портфолио мениджър на американската фирма Brandywine Global, която управлява стратегия за макро хедж фондове на стойност 62 млрд. долара, заяви, че през новата година ще има „по-малко несигурност и повече сигурност“.

Финансовият сектор изпита затруднения заради коронавируса и може би за него предстои възстановяване, прогнозира Филип Ферейра от базирания в Париж хедж фонд Lyxor Asset Management, добавяйки, че секторът обикновено се представя по-добре в началния етап на възстановяване.

S&P Financial Index се понижи с около 4,3% през 2020 г. въпреки възстановяването през четвъртото тримесечие.

„От макро страна мениджърите казват, че при толкова ниски лихви те диверсифицират фиксирания доход с инфлация и особено със злато“, каза Ферейра.

Северноамериканската енергетика е друг засегнат сектор, популярен сред хедж фондовете. Канадският индекс на енергийния сектор загуби 37,8% през цялата 2020 г., докато съпоставимият индекс за САЩ се понижи с 37,3%.

„Бих казал, че потреблението на енергия ще постигне много здравословно възстановяване и вероятно ще продължи до над историческо ниво на годишна база“, каза Джей Тейтъм, портфолио мениджър в базираната в Ню Йорк Valent Asset Management. Той прогнозира растеж за петролния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Мечият пазар винаги идва в най-неподходящия момент - точно когато всички вярват в безкрайния ръст и просперитет и всички мислят, че провалът на Тесла, Амазон и останалите е невъзможен... Всички удобно са забравили какво се случи с Теранос и IBM при положение, че IBM беше много по-влиятелна и доминантна компания от Apple и Amazon взети заедно днес само преди няколко десетилетия... Според мен 2021 ще е годината на голямото разочарование и реките от сълзи, които леят наивниците, които са повярвали на wall street... Увеличаването на лихвите по 10 годишните книжа с 0.25% за 3 дни и спадът на $ във валутните пазари са само началото, рефинансирането на 8 трилиона $ от ерата на Обама и Бернанки са горчивия хап, които балъчетата ще трябва да глътнат. Но не само това - дефицитът на Байдън ще удари 6-8 трилиона $ 2021... Скоро ще разберем какво ще стане след като 16 трилиона нови $ бъдат създадени за 2021 - 50% ли имаме обезценка на $ или само 30% това е въпросът. Колко трябва да поскъпнат акциите за да има смисъл да се инвестира в тях при 50% спад на $. DJIA - 100 000 или колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още