IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърните централи в Европа изпратиха 2020 г. със 7% ръст на производството

По време на бурята "Бела" турбините са покривали 31% от потреблението на Европа

10:40 | 05.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Вятърните централи в Европа са произвели със 7% повече електроенергия през 2020 година, показват данни на WindEurope, цитирани от S&P Global. През миналата година на континента са произведени 418 тераватчаса електроенергия от вятъра.

В последните дни на декември бурята "Бела" е довела до ръст на производството и вятърните турбини са осигурили 31% от потребената енергия в Европа. Само на 27 декември са произведени 2,4 тераватчаса електроенергия от вятъра, което е най-високото ниво от февруари 2020 година насам.

В същото време на 9 декември студеното и спокойно време е свило производството на вятърните паркове и те са покривали едва 9% от потреблението.

Именно това неравномерно производство води и до големи ценови флуктуации. В Германия например цената на електроенергията се движи от двугодишен връх до отрицателни стойности в рамките на месец.

Рекордни нива на произведената от вятъра енергия отчитат във Великобритания, Испания, Португалия и Полша, показват още данните на WindEurope.

През 2020 година в Европа са инсталирани нови 14 гигавата вятърни турбини. Така инсталираният капацитет на Стария континент вече достига 220 гигавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Грешка: ФЛУКТУАЦИИТЕ ще си останат само че, донякъде, ще бъдат буферирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
не е далече бъдещето , когато ще има дни и седмици , целият континент ще се захранва само от вятърни централи ... термално съхранение на енергия и водород , и флуктуациите от вятърната генерация ще останат в миналото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още