IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на товарните превози през Ламанша скочи четири пъти

Спот цената за превоз в последния момент от Франция до Великобритания е над 6 евро за километър за цялостен товар

11:02 | 05.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената за пренасяне на товари от Франция до Великобритания нарасна над четири пъти спрямо обичайната през миналата седмица, след като Brexit и заразният нов щам на коронавируса усложниха веригите на доставка.

Спот цената за превоз в последния момент през Ламанша е над 6 евро за километър за цялостен товар (при който товарният автомобил превозва един-единствен товар) през последната седмица на 2020 г. Това е значително над средната цена от 1,5-3 евро, като в отделни изолирани случаи някои фирми начисляват до 10 евро на километър, показват данни на логистичната платформа Transporeon, цитирани от Bloomberg.

Тези стойности отразяват хаоса по британските пристанища, след като френското правителство затвори британската си граница заради новия щам на коронавируса в края на декември. Хиляди ТИР-ове блокираха и двете страни на Ламанша, а транспортните компании отказваха превоз, за да избегнат задръстванията по празниците.

Четири дни след началото на новата година дългите опашки от камиони вече ги няма, след като Париж облекчи контрола. Нивото на отказ за превоз на пратки също намаля през изминалата седмица, но все пак остава със 79% по-високо от средното за третото тримесечие.

Според шофьори сегашното спокойствие може само да маскира предстоящия хаос, след като по-късно този месец Франция и Великобритания приложат новите търговски параметри, договорени с Европейския съюз.

Недостигът на шофьори по време на празниците е нещо обичайно и обикновено увеличава спот цените, посочва Стивън Сийбър, главен изпълнителен директор на Transporeon. Но „размерът на отклоненията, които видяхме в края на 2020 г., не е нормален“, допълва той.

Според Сийбър по-високите цени за транспорт до Великобритания от континентална Европа ще продължат, но не е ясно за колко дълго. „Изглежда, че веригите на доставка са устойчиви“, посочва той.

В понеделник следобед имаше 1 км опашка в Дувър и 2 км опашка в Кале. Преминаването във Франция отнема около три часа, а на обратно – около четири, показват данни в реално време на Sixfold, част от Transporeon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 3 години
"...Изглежда, че веригите на доставка са устойчиви, посочва той...." Мдаа- само изглежда така- това е върхът на айсберга, който представлява ю.к. в момента:) Фактите са си факти- британците самоубиха държавата си. Не може току така да се отделя от ЕС една държава, която не притежава собствен квалифициран човешки потенциал в достатъчни количества, които да запълнят нуждите на икономиката й. Фактът, че самият лондон- столицата на ""великата империя" се изхранва 70% чрез хранителните стоки и продукти, които тировете доставят от ЕС чрез тунела под Ламанша, е показателен за "стабилността" на икономиката на тази държава. Джонсън си мисли да тушира тези проблеми чрез пълния локдаун, но няма да го огрее- след март, когато охлабят мерките, гладните британци или ще го свалят от власт, или ще се пробват да го ликвидират, защото ще осъзнаят колко много ги е излъгал:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още