IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни постъпления от близо 25 млрд. лв. в НАП за 2020 г.

Въпреки коронакризата бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките си, твърдят от приходната агенция

12:36 | 05.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Близо 25 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП)  през 2020 година, което е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. повече от предходната 2019 г., която не беше кризисна. Това отчетоха от приходната агенция.

Според ведомството въпреки коронакризата бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките си. „2020 г., освен всичко друго, се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това“, каза по повод рекордните постъпления изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова, цитирана в прессъобщение от НАП. 

Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е около 5% спрямо 2019 г.

През 2020 година данъчните приходи възлизат общо на 14 млрд. лв. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 3,7 млрд. лв. от данък върху доходите на физически лица. Постъпленията от данъка върху добавената стойност са 7,6 млрд. лв. при 6,8 млрд. лв. през 2019 г. 

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 10,6 млрд. лв., като от тях 6,3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Мен ме устройва и това, че данъчните приходи не са по-ниски от миналогодишните. В добавка към сравнително ниския дефицит и по-слабия от очаквания ръст на безработицата, бих казал, че можеше да е много по-зле. Разбира се, много хора ще оспорят статистиката. Песимизмът ни е национална черта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
Редно е да добавим и че част от тези "постъпления" са обявени като дължими данъци, но някои от тях никога няма да бъдат събрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
При БВП от 100 милиарда данък Д Д С от 7.6 милиарда при данъчна ставка от 20 % не е ли твърде малко Къде се губят останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
мда ... доста точно обяснение ... са остава да си избираме и правителства , които да "разпределят порциите" по-равномерно и добросъвестно и ще се превърнем лека-полека в пълноценна европейска държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
orchis
преди 3 години
Тук ясно се вижда как ударените от кризата сектори са всъщност част от сивата икономика. Парите от заведения и хотели се насочиха към друго потребление и там явно се плащат данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още