IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бързо растящият китайски град - авиация, туризъм и... жилищен балон

Цените на жилищата в Сиан са нараснали с 46% през трите години до 2019 г.

23:08 | 05.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският град Сиан остава светъл лъч на растежа в страната, която продължава да се възстановява от сътресенията заради коронавирусната пандемия, пише CNBC.

Сиан, който е най-известен с теракотните си воини – армия от глинени скулптури от древни времена. Разположен в централната част на Китай, Сиан е един от последните големи градове преди по-бедните области на запад.

Брутният вътрешен продукт на града е нараснал с 4,5% през трите тримесечия на миналата година, което е най-бързият темп сред всички големи китайски градове, сочат данни на Wind Information. Икономиката на Пекин е нараснала с 0,1%, а тази на Шанхай се е свила с 0,3% през първите девет месеца на миналата година, показват данните. Националният БВП се очаква да е нараснал с 2% през 2020 г.

Бързият растеж на Сиан отразява как местните власти опитват да стимулират растежа, като в същото време поставя въпроси за устойчивостта.

Технологии

Производството с висока добавена стойност в индустрии като авиация и фармацевтика, както и развитието на транспортната инфраструктура допринасят значително за растежа на Сиан, коментира Пери Вон, управляващ директор на изследванията в Milken Institute.

В класацията на института за най-добре представящите се градове в Китай през 2020 г., публикувана на 17 декември, Сиан се изкачи на четвърто място спрямо шеста позиция предходната година и девета през 2018 г.

Високото ниво на преки чуждестранни инвестиции е друг фактор за растежа на Сиан, отбелязва Вон.

През първите три тримесечия на 2020 г.  Сиан съобщи, че е използвал чуждестранен капитал на стойност 6,58 млрд. долара, което е ръст със 7,2% спрямо година по-рано. Това е по-бърз растеж от скока с 2,5% до 103,26 млрд. долара чуждестранен капитал, използван в страната като цяло, сочат официални данни.

Samsung е инвестирал над десет милиарда долара в Сиан, където подразделението за полупроводници на компанията допринася за изследователската дейност и производството на компанията. Южнокорейската компания увеличава инвестициите си и миналата година изпрати още стотици инженери в града.

Сред някои от китайските високотехнологични компании, които се намират в Сиан, са производителят на самолетни части Chenxi Aviation, свързан с държавния конгломерат в областта на отбраната и авиокосмическата индустрия AVIC, и Western Superconductor, която произвежда титаниеви продукти и изследва приложения в авиокосмическата индустрия, медицината и други индустрии.

Жилища

Правителството подпомага високотехнологичните компании да привличат таланти и градът да увеличава богатството си чрез политиките си, улесняващи завършилите университет да се установят в Сиан и да купят жилище. Хората в Китай са свързани с родното си място чрез системата Hukou, която затруднява мигрантите към най-големите градове като Пекин да купуват апартаменти и да изпращат децата си в местни училища.

Смекчаването на ограниченията на Hukou е стратегия в надпреварата за растеж сред градовете в Китай, казва Имин Джао, доцент по градско планиране и управление в университета Renmin. „Те се конкурират помежду си за привличане не само на капитал, не само на високи технологии, но и на таланти“, допълва той.

В китайската система за развитие ръст на населението позволява на местните власти да разширят ограниченията в града, да получат повече земя за строителство и да генерират средства от имотни сделки, обяснява Джао.

Отразявайки високото търсене, а вероятно и спекулациите, цените на жилищата в Сиан са нараснали с 46% през трите години до 2019 г., сочи индексът Sweetome Hurun Global Price Index. Ежегодният доклад на оператора на ваканционни жилища под наем Sweetome и Hurun Report, който проследява богатството, установи, че Сиан е запазил третото си място в глобален план през 2019 г. с ръст на цените от 19,7%. Ръстовете продължиха и миналата година макар и с по-бавен темп.

Цените на новопостроените жилища в Сиан са нараснали със 7,1% през ноември на годишна база, сочат данни на Националната статистическа служба. Това го поставя сред десетте града с най-бързо ускорение на жилищните цени сред 70 големи и средни градове в Китай.

Притокът на купувачи в града и строителството на високи сгради привличат твърде много спекуланти, което води до неустойчив ценови балон и в същото време създава проблеми с трафика и безопасността в пренаселения град, казва Юан Гуоциен, президент на Xi’an Xiaoyuan Technology. Изследването на компанията е установило, че градовете постигат по-устойчив ръст чрез дву- или триетажни градски къщи.

Предизвикателства пред растежа

Популярността на Сиан сред туристите намалява след коронавирусната пандемия. Градът остана една от десетте най-популярни туристически дестинации в Китай тази година, сочат данни на сайта за резервации Trip.com.

Но от юни насам новорегистрираните бизнеси в Сиан са намалели с близо 40% на годишна база, докато в други големи китайски градове като Чунцин и Чънду са нараснали със съответно 7% и 15%. Това показват данни на китайската компания Qichacha.

„Миналата година икономиката не беше толкова добра като предходните години, така че има ограничение (на потребителските разходи)“, коментира Мао Уей, генерален мениджър на туристическия район Zhonghua County, който е в етап на развитие и се намира на около час път с кола от Сиан.

По думите му броят на посетителите е започнал да нараства от април насам. Той обаче не очаква голяма възвръщаемост от дългогодишния проект, докато хората не започнат да отсядат повече в хотели и не бъдат завършени повече жилищни и бизнес имоти.

„Като цяло 2020 г. не беше толкова добра като 2019 г., защото всички изгубиха пари през първото тримесечие“, коментира Мао, говорейки общо за туристическата индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още