IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Партито на борсите ще продължи до края на пандемията или до инфлация

Въпреки ваксините все още сме далеч от стаден имунитет и имаме само очаквания за възстановяване на пазарите през 2021 г., посочи Николай Стойков от "Аларик Секюритис"

20:03 | 05.01.21 г. 4
Експерт: Партито на борсите ще продължи до края на пандемията или до инфлация

„Доста е важно да гледаме де факто данните и да признаем, че всяка една ситуация има добри и лоши страни, заяви той по отношение на уроците на 2020 г. - Урокът тук е, че когато една централна банка или правителството решат да стимулират икономиката, няма значение дали тя е в рецесия, или има страхове от банкрути - те могат да променят цикъла и атмосферата на самата икономика.“

Стойков посочи, че кризата беше овладяна в различните държави по различен начин, но при голяма координация. По думите му очакванията по-слабо развитите страни да се справят по-зле не бяха оправдани.

Според него въпреки започналото разпространение на ваксините, все още сме далеч от стаден имунитет и очакванията ни за възстановяване през 2021 г. са все още очаквания, а не факт.

Относно разликите в предоставянето на основните борсови индекси в различните региони, управляващият директор на "Аларик Секюритис" заяви, че „можем да кажем, че европейските акции не са точно на мода, но има и гравитационни сили, които ги държат на тези по-ниски стойности“.

Като пример за тези гравитационни сили Стойков посочи намаляването на населението в Европа и по-строгите регулации за труд в континента.

Той потвърди, че споделя притесненията за завръщането на инфлацията, тъй като нивото на печатане на пари в момента е безпрецедентно. В същото време има данни, че например хората в САЩ сега харчат много повече пари, отколкото преди кризата, и „това е много инфлационно“.

Той е на мнение, че сегашната ситуация не наподобява пазарите от миналото и очаква да се случи „нещо ново“, като растежът ще се отрази в индексите в следващите няколко месеца.

Стойков смята, че в България все още няма видим растеж на недвижимите имоти и пазарите.

Как приключи 2020 за водещите борсови индекси? Как действат потребителите при потиснатост на пазарите? Как ще оцени пазарът активите? Докога ликвидността ще е водеща? Ще генерират ли стойност сливанията и придобиванията за инвестиционните банкери?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
делио казва какво е ставало преди, и че може и д стане за в бъдеще, а не че точно това ще стане..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Далио казва доста добре какво ще стане в интервю от пореди 2 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Бъфет и Делио не казват какво ще става за напред с пазарите, нашите специалисти обаче знаят всичко - гадатели...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Аз мисля, че партито ще свърши малко преди предстоящия срив на $ и масовата разпродажба на повечето чужденци от Европа, Япония, Китай, Канада, Австралия и Сингапур... Очаквайте 40-60% краш след него и възстановяване няма да има никога, защото САЩ вече няма да е световен лидер и $ световна валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още