IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия въведе по-строги ограничения в битката си с пандемията

Новите правила ограничават за първи път пътуванията от неосновна необходимост за жителите в най-тежко засегнатите области в Германия

21:58 | 05.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия удължава националната си блокада до края на месеца и въвежда по-строги нови ограничения в усилията си да овладее ръста на заразените с коронавирус, съобщи германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

„Трябва да ограничим контактите по-строго… Молим всички граждани да ограничат контактите до абсолютен минимум“, заяви Меркел пред репортери след среща с лидерите на 16 федерални провинции в Германия.

Новите правила ограничават за първи път пътуванията от неосновна необходимост на жителите в най-тежко засегнатите райони в цяла Германия. Те ограничават движението до радиус от 15 км в градове и области, където броят на новите случаи на коронавирус е над 200 на 100 хил. жители в продължение на седем дни.

Новите ограничения за движението в Германия, на които някои представители на регионалните власти се противопоставиха, ще засегнат много от големите градове в страната, особено в най-тежко пострадалите провинции Бавария и Саксония. Нюрнберг, Дрезден, Потсдам и десетки други градове имат случаи над прага от 200. Берлин, Франкфурт и Мюнхен са под това равнище, сочат данни на института „Роберт Кох“.

Членове на едно домакинство ще могат да се срещнат само с още един страничен човек. За сравнение настоящото правило предвиждаше събиранията на обществени места да бъдат ограничени до петима души от две домакинства.

Подобно на много други европейски страни Германия се бори да овладее втората вълна на вируса. Великобритания започна третата си блокада заради COVID-19 във вторник, като на гражданите е наредено да си останат у дома.

Расте безпокойството, че болниците в Германия няма да се справят, а Меркел заяви, че нова мутация на коронавируса, установена за първи път във Великобритания, е засилила необходимостта от по-голяма бдителност.

Магазини и ресторанти ще останат затворени до края на януари. Училищата също ще останат затворени, а часовете ще се провеждат онлайн поне до края на месеца. „Смятаме, че мерките са оправдани, въпреки че са тежки“, заяви Меркел. Канцлерът допълни, че заедно с лидерите на провинциите ще направят преглед на новите мерки на 25 януари.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 11 897 до 1,787 млн. през последния ден, сочат данни на института „Роберт Кох“. Починалите са се увеличили с 944 до 35 518. Германия Германия

Германия въведе частична блокада през ноември, но беше принудена да затвори училища, магазини и ресторанти в средата на декември, след като първоначалните стъпки не можаха да дадат желания резултат.

Страната разпространява ваксина срещу COVID-19, но медиите и някои официални представители в страната критикуват правителството заради бавния старт и поръчката на твърде малко дози. До вторник около 317 хил. души са получили ваксина.

С наближаването на парламентарните избори през септември политиката се намесва в усилията на Германия за овладяване на пандемията. Водещи представители на социалдемократите, по-малкия партньор в управляващата коалиция, атакуваха здравния министър Йенс Шпан, който е водеща фигура в Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, заради явни забавяния, пише Bloomberg.

Финансовият министър Олаф Шолц, който е кандидат за канцлер на ГСДП, изпрати в понеделник дълъг списък с въпроси до Шпан, включително защо ваксинацията не се случва по-бързо, съобщи вестник Bild.

Кризата трябва да бъде обсъдена на заседание на кабинета в сряда, като Меркел, Шпан и други министри търсят начини да ускорят ваксинациите.

На фона на запълването на болниците Меркел е подложена на нарастващ натиск заради решението й през лятото да възложи на Европейския съюз да преговаря с фармацевтични компании. Според критиците това е забавило процеса и е намалило количеството на наличните ваксини. Тя защити практиката, като заяви, че Германия „не иска да действа сама“.

Сега Германия се стреми да ускори производството и разпространението на ваксини. Меркел изрази надежда, че заводът на BioNTech в Марбург ще заработи до края на февруари и допълни, че Германия трябва да има значително повече налични дози през второто тримесечие.

Шпан каза пред ARD, че няма магически решения за една нощ. „Трябва да бъдем реалисти. Това няма да се случи преди лятото в много страни по света“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
И тук същата работа като в Англия. Балона ще се спука в едим момент ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още