IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да ускори бизнеса с човешко лице

Късогледият корпоративен подход трябва да бъде заменен с далновидност, а на персонала да се дава възможност за вземане на решения

11:01 | 14.01.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Марк Карни, бившият ръководител на Английската централна банка, се пита защо ценим финансовата стойност повече от човешките ценности, пише Рави Мату за Financial Times.

Един такъв въпрос е бавният ни отговор на климатичните промени. Карни казва, че предпочитаме краткосрочното мислене пред дългосрочната стратегия, отчасти защото не осъзнаваме подобаващо стойността на опазването на планетата. Не успяваме да оценим тропическите гори на Амазонка със същата прецизност, с която подхождаме към технологичния гигант Amazon, тъй като отдаваме по-голямо внимание на настоящето, отколкото на бъдещето.

Много компании, водени от единствения фокус за максимизиране на ефективността и печалбата, попадат в този капан, но пандемията даде поле на лидерите да преосмислят водещите си принципи. Аргументът на Карни е полезен обектив, който мениджърите могат да използват, за да оценят по-добре стойността на своите организации.

Две много различни примера от коронавирусната криза илюстрират как може да бъде направено това.

Първият е от Китай, където голяма част от страната беше затворена след откриването на вируса. За милиони китайци, заседнали вкъщи, шофьорите, доставящи храна се превърнаха в герои през карантината. Когато куриерите се оплакаха от стреса, предизвикан от заплахата да бъдат санкционирани за пропускане на стриктните срокове, наложени от услуги като Meituan и Ele.me, реакцията на потребителите принуди компаниите да променят алгоритмите си и да удължат сроковете.

Вторият пример е от Великобритания, където британците излязоха на улицата и аплодираха здравните работници по време на първите етапи на пандемията. Колективното преживяване повиши духа на нацията и се усети като признание за претоварената Национална здравна служба.

И двете истории показват истинско обществено оценяване, но доведоха ли те до значителна промяна за заслужаващите похвала категории хора?

В Китай все още се търсят силно шофьори разносвачи, но те продължават да бъдат под силен натиск, което е характерно за частично заетите, които често са лошо заплатени и живеят несигурен живот, управляван от алгоритмите на технологичните им работодатели. „Изкарва се малко, докато наказанията винаги са тежки“, сподели един китайски куриер пред NPR миналия месец. Някои шофьори стачкуваха или протестираха срещу работните условия.

Във Великобритания някои здравни работници дадоха да се разбере, че аплодисментите са били приятни, но не са олекотили натоварванията им. Спрете да ръкопляскате, казаха те, и започнете да управлявате по-добре Националната здравна служба и персонала, и вземете пандемията на сериозно. Хоспитализациите в Англия наскоро надминаха априлския си пик от първата вълна на пандемията.

Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Зелени многоточия съм написъл, всеки да решава за себе си какво имам на ум ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
"Много малко са хората, които са полезни за човечеството като цяло..." браво бе Господ! Ти ли си тоя дето определя кой полезен и кой не. Ама вие зелените врунгели, много на сериозно сте се взели. Че и за дългосрочни стратегии ще ми говориш, като на бай Тошо стратегиите, само че зелен цоциализъм. Ненормалници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
март-април е далече , па и ти по много слагаш , разхищаваш убавият материал за зимнина , типично по рассийски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
за тази стаия си прав... голяма помия е...аз не можах да е довърша, спрях към средата на първата страница :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Зеле, аре, че март-април от кисело става прокиснало зеле.И трябва да се изхвърли, че мирише ужасно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хаха ... мен за мерка на пропадане ли ме имаш ... :)))мътна водатинядънотвърдо дъно на скална основазелка - некой дето е копал в дъното ... !!знам че си фен на слънчевите проекти , виж как се инсталира за 4 дена слънчев покрив на тесла ...https://***.youtube.com/watch?v=K_clgu0PT6k&feature=emb_logo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Защо ценим финансовата стойност повече от човешките ценности?Предпочитаме краткосрочното мислене пред дългосрочната стратегия...Отдаваме по-голямо внимание на настоящето, отколкото на бъдещето...Повече се интересуваме от Амазон, отколкото от Амазонка...Корпорациите се стремят към печалби, а не към удовлетворени работещи, не към подобряване трудовите условия, не към повишаване качеството на живот...Нелепи бръщолевения?Сериозно?... Честно, ти сериозно ли?...Много малко са хората, които са полезни за човечеството като цяло...Много малко са хората, които виждат колко грешно са подредени приоритетите на човечеството и това, че ни липсва стратегия за развитие в бъдещето...Консуматорите без мисъл добиват критична маса...Цивилизацията деградира мощно...Най-мека и удобна е възглавницата на невежеството...Мислим се за величия, Природата е *** - всичко свързано с нея е Зелена пеерастия... Честито!... с подобно мислене пътят е един ... самоунищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Като прочетох от край до край тази нелепи бръщолевения, разбрах защо все по-радко стъпвам в сайта на Инвестор. Отговорът е *** - има далеч по-добри, балансирани и отговорни места да се информираш от тук. За мен потъвате все повече в зелени ... Така че нека Зелката да ви се радва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още