IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци продават имотите си по Черноморието, българите купуват

Над 15 емблематични обекта в центъра на Бургас са обявени за продажба

10:56 | 06.01.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се продават или се отдават под наем. В морския град има повече от 15 обяви на емблематични обекти в центъра, сред които пиано бар, до скоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница. Сред очакванията в бранша са частни съдебни изпълнители да обяват за продан хотели и дори частна клиника в Слънчев бряг заради фалити, съобщава Нова телевизия.

„Определено се засили продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения включително“, казва брокерът Николина Димитрова.

Купувачи за тези терени обаче няма, отчитат в бранша. Руснаците, закупили имоти по Черноморието, пък масово продават жилищата си. Оттеглянето им обаче не е заради коронавируса, а заради икономически причини, смятат брокери.

„Има някои, които са теглили кредити там, за да купят тук. И като се прецени кредитът през обменния курс на рублата спрямо евро, им излиза неизгодно. И те са донякъде малко заблудени, че с тези апартаменти тук ще могат да печелят“, казва Петя Симеонова, жител на Поморие.

90% от апартаментите в момента са заключени и се продават, а вероятна причина за отлива освен блокадата е спадът на руската рубла.

„Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които да закупят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в имоти. В бранша отчитат сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия и още повече терени край морето в близост до града.

„По Черноморието бих казала, че най-много се търси в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, може от Ямбол, от където и да са, градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие. Бих казала, че по Черноморието най-голямото търсене е в Бургас“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната кара много българи да инвестират именно в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери.  „Търсенето беше насочено предимно към Созопол, без да изключваме сделките, които се случиха в Поморие, в Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот.

„Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Там отчитат и липсата на англичаните, които традиционно купували селски имоти в Странджа. През последните месеци само един немски гражданин е закупил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Във Варна от няколко години се мъчат да си продадат апартаментите, но не им се получава, защото са им ги набутали като на сегашните цени и те искат да вземат някой лев отгоре. Забелязах на едно място, че са го дали под наем на фирма, но табелата, за продава се стой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Руснаците обедняха много. Повечето не могат да си позволят да плащат такса поддръжка, която е между 500 и 1000 евро(примерно). Голяма част от комплексите са продавани със задължението да заплащат на обслужваща фирма. Охранители, камериерки, администратори, управители и прочие обслужващ перрсонал, от който няма нужда. И сега българите ще заплащат такса поддръжка? Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Следващата група масирани продавачи ще бъдат българи които купуват сега имоти от руснаци Тези хора идея си нямат каква икономическа криза ни чака през втората половина на годината Те идея си нямат че няма да могат да си върнат дори малкото парите които дадоха на руснаците Сега ходят на врачки гадателки гледащи на зодии и хвърляне на боб които ги мотат със слънчеви переспективи Питайте добри финансови анализатори а не врачки умници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Що ли не им вярвам за купуване от българи...къде ги тия балъци да купят порутените апартаменти в Поморие, стъпили на "стабилната" кал от малкото поморийско езеро... Най-добрият начин да си изхвърлиш парите след горенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още