IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет български университета са част от мрежите на „Европейски университети“

Бъдещите евроуниверситети ще са базирани на общи програми, общи дипломи, но с кампуси в различни страни

11:16 | 06.01.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пет български университета бяха одобрени като част от мрежите на „Европейски университети“ през 2020 г. На територията на ЕС има около 5000 висши учебни заведения. Само 280 от тях са участниците в тези консорциуми по тази инициатива, заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с инициативата, която се финансира и по програма "Еразъм". 

Живеем в един по-отворен за пътуване, по-глобализиращ се свят. Всички потребяваме повече от най-известните марки търговски продукти. По същия начин и висшето образование е пазар, който се глобализира. По-голяма част от студентите искат да учат в най-големите, най-добрите като репутация училища. 90% от висшите училища по света са малки. Малки са и всички български висши училища на радара на международния пазар на висшето образование, който концентрира търсене в малко на брой висши училища – най-вече американски, британски, китайски. Големите висши училища мултиплицират от ефекта на мащаба и от репутацията, която изграждат в резултат от това, че са по-големи. Това създава проблеми за малките висши училища – дори и във френските и немските, с малки изключения, обясни министърът. 

По думите му бъдещите европейски университети няма да бъдат университети, съставени от висши училища, които са в един кампус (както са американските), а университети, които са на мрежов подход – общи програми, общи дипломи, но разположени в различни страни.

„Един български студент ще може да учи едновременно и в Холандия, и в България, и в Полша, и в Испания по няколко месеца. Това се случва и в момента по "Еразъм". Европейските университетски мрежи са една по-висша форма на интеграция“, каза Вълчев.

Според него подобни инициативи ще направят европейските университети по-разпознаваеми, по-видими на картата, ще утвърдят основополагащия европейски принцип на единство в многообразието и ще даде повече образователни възможности на всички европейски студенти. 

„За българските висши училища тази инициатива е шанс да бъдат видими на пазара и интегрирани в общото европейско образователно пространство, да привлекат повече студенти от Европа, пък и от съседни страни, нечленове на ЕС." 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...мрежите на Европейски университети мрежи за балами !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
AАлоооооо. Висшето образование е под всякаква критика. Кажете истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още