IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джузепе Конте влиза в битка за контрола на средствата от ЕС за възстановяване

Отношенията в управляващата коалиция в Италия са обтегнати, а Матео Ренци се опитва да натрупа дивиденти от ситуацията

22:30 | 06.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Италия Джузепе Конте. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Италия Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия ще получи значителна част от пакета за икономическо възстановяване на ЕС. Това е особено благодатно за правителството на Джузепе Конте, но в краткосрочен план това предизвиква напрежение и ревност в управляващата коалиция.

Отношенията в управляващия алианс в Италия стават все по-обтегнати и изглежда конфликтът ще се засили тази седмица, след като бившият премиер Матео Ренци, лидер на Italia Viva, заплаши да дръпне щепсела на кабинета, пише онлайн изданието Politico.eu.

Ренци, младши партньор в лявото правителство, в което участват още движение „Пет звезди“ и Демократическата партия, обвинява Конте, че е превишил правомощията си с планове, които ще централизират контрола върху безвъзмездните средства и заемите с ниски лихви в размер на общо 209 млрд. евро, които Италия ще получи от Фонда за възстановяване. Конте постигна голям успех, когато осигури 28 процента от пакета за 750 млрд. евро за Италия.

Ренци заплаши да оттегли министрите си – на земеделието и на семейството, освен ако не настъпят радикални промени в плана за икономическо възстановяване на Конте, който Ренци определя като "лишен от амбиция и душа".

Italia Viva има само 48 места в горната и долната камара на парламента, но те са решаващи за осигуряването на правителствено мнозинство. В понеделник Ренци заяви пред в. Corriere della Sera, че няма да отстъпи и отхвърли предположенията, че Конте може да убеди опозиционните политици и независимите депутати да подкрепят правителството.

„Моите министри са сериозни хора в правителството, защото имат идеи, а не от суета и гордост. Ако тези идеи не представляват интерес, тогава ние, за разлика от някои други, ще се откажем от своите [министерски позиции]“, коментира Матео Ренци.

Криза може да бъде предизвикана, когато министрите на кабинета се срещнат в сряда или четвъртък, за да подпишат плана за възстановяване. Ако министрите на Ренци подадат оставка, Конте - независим, който дойде на власт с подкрепата на „Пет звезди“, може да направи опит за реконструкция, след като направи някои отстъпки, и след това да изпита подкрепата си чрез вот на доверие в парламента.

Освен по-голям принос в плана за икономическо възстановяване, Ренци настоява Италия да използва наличните заеми от Европейския механизъм за стабилност, за да инвестира в здравеопазването. Той иска и Конте да се откаже от контрола си над службите за сигурност.

"Неразбираем" момент

Политическите битки насред пандемията вероятно ще вбеси обикновените италианци, тъй като те се борят с втората вълна на коронавируса, който опустоши икономиката и върна на Италия първото място в класацията по смъртност в Европа.

„Дестабилизирането на правителството сега би било неразбираемо“, предупреждава Никола Зингарети, лидер на Демократическата партия, в изявление.

Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
деленето на баницата ... най калоричната за корупцията храна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още