IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датчаните ще могат да теглят 20-годишни ипотечни кредити с нулева лихва

Това се случва в момент, когато централните банкери в цял свят избягват повишаването на лихвите

16:02 | 06.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg</em></p>

Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg

Страната с най-дълга история на отрицателни лихви, определени от централната банка, предлага на собствениците на жилища 20-годишни ипотечни кредити с фиксирана нулева лихва, предава Bloomberg.

Клиентите на датското подразделение за жилищно финансиране на Nordea Bank могат да получат считано от вчера ипотечните кредити, които носят по-нисък купон от американските 10-годишни държавни ценни книжа. Най-малко още две банки заявиха, че ще направят същото.

Дания изпъква в глобален план като страната с най-дълъг период на отрицателни лихви, определени от централната банка. През 2012 г. ръководителите на банката тласнаха основната лихва под нулата, за да защитят кроната, която е обвързана с еврото. Оттогава датските собственици на жилища се радват на непрекъснат спад на разходите по обслужването на кредитите си.

Кредитите със срок от 20 години без плащане на лихва, които бяха немислими преди време, се случват в момент, когато централни банкери в цял свят избягват повишаването на лихвите. Вероятно нито една голяма централна банка в западните страни няма да повиши лихвите тази година, сочи тримесечен преглед на паричната политика на Bloomberg.

Дания има система, при която ипотечните кредити са директно обвързани с конвертируеми облигации, използвани за финансиране на заеми. Кредиторите действат като брокери между кредитополучатели и инвеститори, генерирайки приходи от такси, а не от лихви. Кредитополучателите получават купонната ставка, въпреки че ефективните разходи обикновено са малко по-високи, тъй като облигациите рядко се продават по номинална стойност.

Тъй като лихвите продължават да намаляват, други банки в Дания, която е най-големият пазар на ипотечни кредити, обезпечени с конвертируми облигации в света, се присъединяват към Nordea.

Totalkredit, подразделение на най-голямата ипотечна банка в Дания, Nykredit Realkredit, твърди, че също ще предложи 20-годишни заеми с нулева лихва. Същото ще направи и ипотечното подразделение на Jyske Bank. Danske Bank, която е най-голямата банка в Дания, намекна, че може да последва примера им.

Датските кредитори емитираха за първи път 20-годишни облигации с нулев купон преди няколко години, тъй като инвеститорите търсеха безопасно място да вложат парите си и тласнаха лихвите надолу. Оттогава за първи път подобен продукт се завръща на рафтовете.

Има търсене, казва Лиза Бергман, главен икономист по жилищните въпроси в Nordea Kredit. Облигациите, обезпечаващи ипотечните кредити, вероятно ще имат близка до рекорд цена, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
консервант
преди 3 години
Видите ли подобно "великодушие" и "милосърдие", се молете за бизнеса 60 % данъци и одиране на 10 кожи, за да могат хрантутниците да си живеят живота!Познавам поне 5 човека, които без да са дали едно евро за страните, в които са се впили, вече с години "цицат" социалните им системи!Грохота от срутването ще грандиозен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
rdjarov
преди 3 години
Наред с нулевите лихви, банките начисляват такса от 0,50 до 1,00% годишно. Тази такса за имоти с цени от близо милион за големите градове е с високо стойностно изражение и не е за пренебрегване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
най вероятно данъка ще ги спре... и това че няма да можеш да го дадеш на никой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
А тия пари от де идват? Банките не са благотворителни дружества и те работят за печалби. Идеята е толкова добра, колкото и лоша, какво ще спре някой да тегли по 2 кредита за апартамент, като вероятно наемът от 1-ния ще го изплати изцяло? А 5-6-7-8?Имах един познат швед, дето се оплакваше, че животът в Стокхолм бил скъп и жилищата отивали по 400к евро, Дания плътно ще ги последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
офф общи приказки :) но само така си мислиш... не си го виждал в соца със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Защо всички гледате лихвите ?Лихвите се превърнаха в психолохическа кука на въдицата за шарани,защото когато погледа ви е насочен към лихвите ,банките и посредниците отдавна ви съдират по 10 кожи с такси и купища добавки.Тази схема е загатната и в статията за Дания ,отделно я виждаме и в България .Като теглим чертата какво се получава ?Банката надувайки стойността на жилището ви прави роби за дълъг период ,като ви прилъгва набивайки ви в главата мантрата за ниски или нулеви лихви,а си взима своето през такси и по дълъг период ,който искате или не получавате за да ви е по ниска вноската .Цялата схема е че просто банкерите подмениха схемата.Това съм го прилагал и в търговията при договаряне на нови условия с клиенти по такъв начин им подменяш дисскаунтите по договорите ,че да им изглеждат различно ,чисто визуално ,от там нататък при продажба на повече вид услуги клиента просто вижда нещо различно и ти го убеждаваш че това е изгодно за него .Същото е и с кредитите .Затова и не вдигат лихвите .И най важното от цялата схема е че не стига че печелят пак ,печелят и двойно ,защото ресурса,тоест парите които дават на тези дето искат кредити са им безплатни от самите нулеви почти лихви по паричната депозитна маса .Ако човечеството беше достатъчно далновидно отдавна трябваше силно да изрита отзад банкерите ,но както знаем един малък сценарии за един вирус беше достатъчен за да накара всички да стоят мирно в кошарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
В Берлин вече се случва, а сме го гледали и на живо в соца - нарича се дефицит. Не виждам нищо хубаво за никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
луда работатова няма да свърши добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Жеков - зависи колко време оставят тези нулеви лихви.Ако достатъчно маймунки се качат на клона и задлъжнеят с мнооого пари подмамени от тази въдичка и.... какво пречи лихвите на следващия ден изведнъж да станат 10%?Знаеш ли какви са цените на жилищата в Дания? Сега ще поскъпнат още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
После някои се чудят защо биткойн наближава 40000 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още