IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датчаните ще могат да теглят 20-годишни ипотечни кредити с нулева лихва

Това се случва в момент, когато централните банкери в цял свят избягват повишаването на лихвите

16:02 | 06.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg</em></p>

Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg

Страната с най-дълга история на отрицателни лихви, определени от централната банка, предлага на собствениците на жилища 20-годишни ипотечни кредити с фиксирана нулева лихва, предава Bloomberg.

Клиентите на датското подразделение за жилищно финансиране на Nordea Bank могат да получат считано от вчера ипотечните кредити, които носят по-нисък купон от американските 10-годишни държавни ценни книжа. Най-малко още две банки заявиха, че ще направят същото.

Дания изпъква в глобален план като страната с най-дълъг период на отрицателни лихви, определени от централната банка. През 2012 г. ръководителите на банката тласнаха основната лихва под нулата, за да защитят кроната, която е обвързана с еврото. Оттогава датските собственици на жилища се радват на непрекъснат спад на разходите по обслужването на кредитите си.

Кредитите със срок от 20 години без плащане на лихва, които бяха немислими преди време, се случват в момент, когато централни банкери в цял свят избягват повишаването на лихвите. Вероятно нито една голяма централна банка в западните страни няма да повиши лихвите тази година, сочи тримесечен преглед на паричната политика на Bloomberg.

Дания има система, при която ипотечните кредити са директно обвързани с конвертируеми облигации, използвани за финансиране на заеми. Кредиторите действат като брокери между кредитополучатели и инвеститори, генерирайки приходи от такси, а не от лихви. Кредитополучателите получават купонната ставка, въпреки че ефективните разходи обикновено са малко по-високи, тъй като облигациите рядко се продават по номинална стойност.

Тъй като лихвите продължават да намаляват, други банки в Дания, която е най-големият пазар на ипотечни кредити, обезпечени с конвертируми облигации в света, се присъединяват към Nordea.

Totalkredit, подразделение на най-голямата ипотечна банка в Дания, Nykredit Realkredit, твърди, че също ще предложи 20-годишни заеми с нулева лихва. Същото ще направи и ипотечното подразделение на Jyske Bank. Danske Bank, която е най-голямата банка в Дания, намекна, че може да последва примера им.

Датските кредитори емитираха за първи път 20-годишни облигации с нулев купон преди няколко години, тъй като инвеститорите търсеха безопасно място да вложат парите си и тласнаха лихвите надолу. Оттогава за първи път подобен продукт се завръща на рафтовете.

Има търсене, казва Лиза Бергман, главен икономист по жилищните въпроси в Nordea Kredit. Облигациите, обезпечаващи ипотечните кредити, вероятно ще имат близка до рекорд цена, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
И в двата случая никой няма да иска да инвестира в имот като инвестиция---това е много добре, дано да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 3 години
още ли не си разбрал откъде!жвота е по ценен от вичко, даже и от парите - всички политице обаче искат да го забравиш това и да се отдадеш на алчността си. Обчразно казано, за да може едни да живеят добре - други трябва да *** - така е било, така и ще бъде. Тъпите, алчните и бедните ***, за да живеят вискчи останали по -добре и по дълго. Въпрос на избор и възможности:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Лудницата става пълна. 0% лихва означава , че или никой няма да иска да живее под наем или цените ще станат безумни. И в двата случая никой няма да иска да инвестира в имот като инвестиция. Въпросът е откъде идват пари с лихва 0% - кой ги раздава. Не ми отговаряйте - само печатницата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още