IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon обеща 2 млрд. долара за достъпни жилища в три американски града

Технологичният гигант ще направи инвестициите за период от пет години в и около Сиатъл, Арлингтън и Нешвил

19:30 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Amazon.com съобщи, че ще задели 2 млрд. долара за създаването и опазването на достъпните жилища в три града в САЩ, където притежава големи офиси. Компанията е поредният технологичен гигант, който прави голяма инвестиция за смекчаване на недостига на жилища в САЩ, пише Wall Street Journal.

Amazon обяви намерението си да инвестира в достъпни жилища през идните пет години в три области, където е голям работодател – Сиатъл, Арлингтън и Нешвил.

Онлайн гигантът има над 75 хил. служители в района на Сиатъл, където се намира основната му централа. Amazon има над 1000 служители в Арлингтън, където изгражда втора централа, и в Нешвил, където компанията строи оперативен център. Тя планира да има най-малко 5 хил. служители във всеки район в рамките на пет години.

Голяма част от инвестициите ѝ ще бъдат чрез нисколихвени кредити за запазване или изграждане на достъпни жилища, съобщи Amazon. Компанията ще предложи и грантове на държавни агенции и жилищни организации, ръководени от представители на малцинствата.

„Не можем да контролираме как жилищните пазари реагират на голям работодател, който пристига на пазара или се разширява, но можем да имаме роля в това как растежът на Amazon влияе на местните общности“, коментира Катрин Бюел, ръководител на развитието на общността в едно от филантропските подразделения на онлайн гиганта. „В момент, когато разширяваме корпоративното си присъствие, работим за напредък по въпроса, доколкото ни позволяват възможностите“, допълва Бюел.

Няколко големи технологични компании се ангажираха през 2019 г. да инвестират в достъпни жилища, особено в района на Сан Франциско. Ръстът на работните места изпреварва предлагането на нови жилища в много големи градове, особено по Западното крайбрежие.

Google обеща да предостави 1 млрд. долара за изграждането на жилища в района на Сан Франциско, а Apple се ангажира да дари 2,5 млрд. долара за жилища в Калифорния. Базираната в Редмънд, щата Вашингтон, Microsoft ще задели 750 млн. долара за достъпни жилища в района на Сиатъл.

Facebook също обеща 1 млрд. долара за достъпни жилища в и около Силициевата долина, един от най-скъпите райони в страната. Гигантът сред социалните мрежи съобщи миналия месец, че ще вложи 150 млн. долара в жилища за обитателите с най-ниски доходи на пет окръга в района на Сан Франциско. Средствата ще подкрепят строителството на най-малко 2000 жилища.

За някои от най-големите технологични компании в света, които редовно генерират приходи за десетки милиарди долара или повече, жилищните ангажименти едва ли ще повлияят особено на счетоводните им баланси. Amazon не очаква да спечели пари от жилищните инвестиции, а за технологичните компании няма специални данъчни облекчения, казва запознат с програмата източник.

Усилията в жилищната област се случват в момент, когато Facebook, Alphabet и други големи технологични компании са обект на засилено внимание от Вашингтон и съдилищата заради бизнес практиките им.

Amazon съобщи, че планира да създаде или опази над 20 хил. достъпни жилища за домакинства, печелещи между 30% и 80% от средните доходи във всяка от областите. Тя очаква около половината от домовете да дойдат от опазването или превръщането на имоти под наем на пазарни цени в достъпни жилища, казва Бюел.

До момента компанията е вложила около 380 млн. долара в заеми и грантове, за да помогне на Агенцията за опазване на жилищата във Вашингтон да придобие многофамилен имот в Арлингтън близо до планираната от Amazon втора корпоративна централа. Тръстът за инвестиции в недвижими имоти JBG Smith Properties също инвестира в проекта.

Amazon е заделила и около 185 млн. долара за заеми и грантове, за да помогне на King County Housing Authority да опази около 1000 апартамента в района на Сиатъл.

Преди новия ангажимент най-голямата инвестиция на Amazon в областта на жилищата беше 100 млн. долара за строителството и оперирането на приют за бездомни в кампуса й в Сиатъл за местната организация в подкрепа на бездомниците Mary’s Place. Приютът отвори врати през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още