IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите на Тръмп да обяви за незаконни президентските избори удрят на камък

Непредвидимото поведение на президента и отмъстителният му темперамент будят въпроси как той ще реагира, след като Конгресът обяви своето решение

21:02 | 06.01.21 г. 3
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка:&nbsp;Shawn Thew/EPA/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Shawn Thew/EPA/Bloomberg

Отчаяните усилия на президента на САЩ Доналд Тръмп да подкопае демокрацията и да открадне изборите ще се сблъскват с тухлената стена на истината и защитниците на американската конституция, когато Конгресът се срещнa в сряда, за да финализира победата на демократа Джо Байдън, пише CNN.

Но опитът на някои симпатизиращи на Тръмп републиканци да блокират процеса, осланяйки се на фалшиви твърдения за измами по време на президентския вот през ноември, ще нанесе нови удари по националното единство, както и по зачитането на фундаменталните институции и обществената легитимност на президентството на Байдън.

Възраженията срещу констатираните резултати, които се очаква да бъдат подадени от дузина републиканци в Сената, биха могли да проточат процеса по обявяване на победата на Байдън с часове и вероятно ще задълбочат убеждението на гласоподавателите на Тръмп, хипнотизирани от неговата пропаганда и публикациите на консервативните медии, че той несправедливо е загубил изборите.

Междувременно битката за Сената, която се води в щата Джорджия, приключи с победа за демократите, след като Джон Ософ обяви по-рано днес, че печели произведения във вторник балотаж за второто място в горната камара на Конгреса.

Победата на практика осигурява на демократите контрол върху Сената. В такъв случай демократите и републиканците биха имали по 50 места в 100-членния Сенат. Тогава решаващ при гласуванията ще е вотът на вицепрезидента на САЩ – сега Майк Пенс, като демократката Камала Харис ще заеме поста на 20 януари. Това би осигурило на Джо Байдън и Демократическата партия контрол и върху двете камари на Конгреса, за да може да осъществи на практика своята програма. Демократите вече контролират Камарата на представителите. 

В ретроспекция може да е било неизбежно президентството на Тръмп - с автократичния си маниер, призиви за пълна лоялност, неограничена суета, злоупотреби с властта и телевизионните изяви - да изтласка системата до нейния предел на сцената на Капитолия, която обикновено се използва от победителите и победените да насърчават националното единство.

Точно както пандемията от Covid-19 подчерта метода на Тръмп да изтъква недоказани факти, така и събитията в сряда ще разкрият абсурда на фалшивата алтернативна реалност на Тръмп, в която той твърди, че е победител.

Това ще усложни надеждите на Байдън за изграждане на патриотично единство и (закъснял) национален план за борба с пандемия, която никога не е била по-мрачна и която се влошава от спирането на пускането на различните ваксини.

Драмата в сряда също със сигурност ще породи по-сериозни сътресения в Републиканската партия, която е разделена на две заради призивите на Тръмп към членовете ѝ да запазят вяра в неговия култ към личността, вместо да уважават свободните и честни избори.

Дилемата на Майк Пенс

Докато Доналд Тръмп отчаяно се опитваше да отмени изборния резултат през последните два месеца, Майк Пенс извърши деликатен балансиращ акт. Той подкрепи публично своя шеф, като в същото време отказа да повтори някои погрешни твърдения за широко разпространена измама, поддържана от Тръмп и близкия му кръг.

Това е ролята, която Пенс игра през целия мандат: той никога не противоречи на президента, но въпреки това успява да се дистанцира от някои от най-противоречивите му позиции.

Майк Пенс ще председателства съвместната сесия на Конгреса, на която ще бъде удостоверена победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. Традиционно церемониалната роля стана политически взривоопасна, след като повече от дузина републикански сенатори обявиха, че ще се противопоставят на това, което трябва да бъде лесно упражнение.

Отношенията между Тръмп и Пенс се разпаднаха през последните дни, когато президентът притисна своя помощник да блокира сертифицирането на Байдън, като погрешно твърди, че вицепрезидентът има "правомощието да отхвърли измамно избраните електори“. На митинг в Джорджия тази седмица президентът каза, че се надява Пенс „да работи за нас, защото, ако не го направи... няма да го харесвам толкова много“.

Непредвидимото поведение на президента и отмъстителният му темперамент хвърлят зловеща сянка на фона на несигурността как той ще реагира, след като Конгресът затвори окончателно страницата на изначало обречен на неуспех опит да зачеркне резултатите от президентските изборите преди встъпването в длъжност на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 6
kane
преди 3 години
Аха, може да последва кенеди. Може би такъв ще му е изборен пред затвора. Да се обеси в белия дома като другата с която са тракали хлапета ещейн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Отлично стечение на обстоятелствата е голямата инфлация, която предстои, да се случи точно през управлението на демократите... Така всички ще обвиняват демократите за провала и това може да даде надежда за сваляне на демократите от власт... Аз лично мисля, че е много вероятно да видим разцепление на САЩ на 2 държави в следващите години... САЩ в сегашния си вариант е най-голямата заплаха за мира, демокрацията и стабилността в целия свят и като капак на всичко САЩ са се превърнали в база на марксистки радикали, които се занимават с износ на революция и смяна на режими тук и там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
да въвежда военно положение и да им *** ***...та ***...на на всичките сатанисти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още