IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Това е безпрецедентен удар срещу демокрацията

Един президент може в най-добри случай да вдъхновява хората, в най-лошия - да ги подстрекава, каза избраният за президент

23:38 | 06.01.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън осъди остро драматичните събития около Капитолия във Вашингтон.

„Към този момент нашата демокрация е под безпрецедентна атака", каза Байдън в сряда в Уилмингтън, Делауеър. Насилието трябва да приключи, призова той.

„Това насилие, което виждаме в Капиталия, не е Америка, това са малък брой екстремисти, това не сме ние, това не е Америка", заяви в обръщение към нацията новоизбраният президент Джо Байдън след часовете на насилие, последвало обръщението на Доналд Тръмп към привържениците му да не признават изборните резултати.

„Това трябва да спре, незабавно“, заяви той категорично и се обърна към Доналд Тръмп:  „Излез по националната телевизия незабавно и защити Конституцията!“.



Един президент може в най-добри случай да вдъхновява хората, в най-лошия - да ги подстрекава. Призовавам президента Тръмп да излезе веднага пред националната телевизия и да защити Конституцията и федералната столица."

И вицепрезидентът Майк Пенс призова демонстрантите незабавно „да прекратят разрушаването на Капитолия и насилието“. 

Междувременно стана ясно, че един човек е бил прострелян на Капитолия в американската столица Вашингтон, след като привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса.

Информацията за ранения човек идва от запознат източник, пожелал анонимност. По рано CNN, цитирана от Ройтерс, съобщи, че става дума за жена, простреляна в гърдите, която е в критично състояние. Според източника на АP пострадалият човек е откаран в болница. Няма яснота около обстоятелствата, при които се е случил инцидентът.

Часове след началото на безредиците Тръмп разпространи в Twitter видео обръщение, в което каза: "Време е да се приберете у дома. Трябва да има мир". Но още веднъж повтори необоснователните си твърдения, че изборната му победа е била открадната и че е победил с голяма преднина.

Насилието се случва в момента, в който двете камари на Конгреса трябва да сертифицират избирането на Джо Байдън за нов президент - последната формалност преди встъпването му в длъжност след две седмици. Докато Байдън говореше по телевизията в първата си реакция, от Джорджия пристигна потвърждение, че демократите са спечелили и втория балотаж да сенатор и вече ще контролират и Сената във Вашингтон, заедно с Белия дом и Камарата на представителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
селтик , по твоя талавизор инак ли приказват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
аз не знам тоя 80+ младеж как мисли да встъпи в длъжност, като тия там не го искат и ше стане мазало ?? Там всичките в хаусот от некролог нагоре и най-младия мавзолей е 78+ също и тая дет мирише на кал Пелосито за къде се стягат не мога ги разбера кат им остаат 2 петъка ?? Те самите в редиците на демократите каат че не искат се занимаат с деменции обаче кой ги слуша после " Ааааааа тия що нахлуха ... " ем може би щот им е писнало на кебела от деменции ?! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Нека разследването го докаже !!!! Защо това чучуло и т.нар. "демократи" не искат разследване, дори когато държавата им е на ръба на гражданска война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
А аз призовавам Церебралното зомби да се присъедини към верните на президента сенатори само в едно: публично да поиска прозрачно разследване на изборите - което искат и въпросните сенатори !!!!Нали байдън твърди, че е спечелил честно изборите? Хубаво - някой сеща ли се за друг начин да се защити от обвиненията на Тръмп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Идентифицирани антифа-провокатори в ударните групи. Класика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
И десет пъти да го напишеш, пак ще е същата глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
georgi_shum
преди 3 години
Фалшификации има само в ку. хите ви т.икви.Ол.игофр.ен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още