IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът на Капитолийския хълм не успя да помрачи Wall Street

Dow Jones и S&P 500 отчитат рекордно високи стойности въпреки сътресенията във Вашингтон

23:43 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на зелена територия въпреки безредиците в сградата на Капитолия, в която успяха да нахлуят привърженици на Доналд Тръмп и да прекратят заседанието на Конгреса на САЩ, който трябваше да обяви резултатите от президентските избори от миналата година, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 437,80 пункта, или с 1,44%, до равнище от 30 829,40 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,57 на сто до 3748,14 пункта.

Двата индекса отчита рекордно високи стойности въпреки сътресенията във Вашингтон.

В същото време технологичният показател Nasdaq Composite записа загуба от 78,17 пункта, или 0,61%, като се понижи до ниво от 12 740,79 пункта.

Цената на акциите на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon се понижи съответно с 2,59 на сто, 3,32%, 0,99%, 2,82 на сто и 2,49%.

Книжата на JPMorgan Chase и Bank of America поскъпнаха съответно с 4,7% и 6,3%, след като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до над 1% за първи път от март 2020 г.

щатски щатски

Малко, след като Конгресът на САЩ започна своето заседание относно Избирателната колегия и президентските избори от 3 ноември, хиляди привърженици на Доналд Тръмп атакуваха сградата на Капитолия, като стотици от тях успяха да нахлуят в нея, принуждавайки членовете на Конгреса да се евакуират.

Според CNN вицепрезидентът Майк Пенс е бил евакуиран от Капитолия, още докато протестиращите са си проправяли път към сградата.

Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър и говорителят на Камарата на представилите Нанси Пелоси направиха съвместно изявление, в което призовават Доналд Тръмп да поиска от протестиращите да се оттеглят незабавно.  

Протестиращите защитават твърденията на Тръмп, че изборите през ноември са станали жертва на измама, като подкрепят призива на държавния глава Конгресът и Майк Пенс да блокират обявяването на победа за Джо Байдън.

По-рано днес демократът Рафаел Уорнок бе обявен от водещите медии в САЩ за един от победителите на втори тур на надпреварата за сенатори в щата Джорджия. Така Демократическата партия остава само на едно място от контрол върху двете камари на Конгреса.

Малко по-късно и другият кандидат на демократите Джон Ософ обяви, че печели надпреварата, но все още няма официално потвърждение.

Въпреки това обявяването на резултатите от изборите от страна на Конгреса е отложено заради протестите на Капитолийския хълм.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 1,039% и 1,812 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад от 0,04 на сто до 89,4%. Еврото се търгуваше при ръст в стойността спрямо щатската валута от 0,26% срещу 1,233 долара.

На петролните пазари цената на бенчмарка Брент нарасна с 1,19 на сто до 54,24 долара за барел, докато фючърсите върху американския WTI поскъпнаха с 1,34% до 50,60 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поевтиня с 2,3% до 1909,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още