IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес потвърди победата на Байдън

Доналд Тръмп обеща редовно предаване на властта

11:09 | 07.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Американският Конгрес официално потвърди избирането на демократа Джо Байдън за следващ президент на САЩ. В текущото гласуване Байдън достигна необходимите 270 електора в четвъртък. Действащият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс обяви официалния краен резултат в съвместно заседание на двете камари на Конгреса.

До валидирането се стигна след доста оживена сесия на двете камари на Конгреса. Първоначално това се очакваше да стане още вчера вечерта, но привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса и общата сесия на двете камари беше прекратена за няколко часа.

След възстановяване на реда двете камари подновиха дебатите по възражения срещу изхода от изборите, повдигнати от съюзници на Тръмп във връзка с щатите Аризона, Джорджия, Невада и Пенсилвания. Постепенно възраженията бяха отхвърлени. Последно двете камари след дебати отхвърлиха възраженията за изхода от вота в Пенсилвания. В Камарата на представителите това стана с 282 срещу 138 гласа, в Сената с 92 гласа срещу 7 гласа.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп обеща редовно предаване на властта. „Дори и да съм абсолютно несъгласен с резултата от изборите и фактите потвърждават това, пак ще има надлежно предаване на властта на 20 януари“, е казал Тръмп, според съобщение в Twitter на говорител на президентския кабинет на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
никой никъде не слага никого ... :))) ... тва му е тънката част на демокрацията , дето не я фащаш дядя вова ... избори . и на мен ми е чудно , щото и републиканците и демократите имаха доста стойностни хора за изборите , на възраст подходяща да изкарат два мандата . въобще , ама въобще не си им гледал кандидатите и на двете партии . ама вътрешните им избори това решиха . точка . така са решили така са го направили , кои сме ние да им вменяваме наклон на гласовете ... оня с паркинсонът нема ли некой зимен подвиг да направи , пак да кара влак или камион по заснежния безкрай на матушката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
не му заблазяям на некролога как ше встъпи, сигур в мазата, щот па ше се събере тъпла и ше стане ош по-големо мазало ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Зелка,геронтофилията бе отчетлив признак за разпада на СССР.Шо не сложат някой младок?Що съвременните им младоци са отнесени от вихъраи нямат общо със знания, умения и реалният живот.Справки - Байдън младши. "Булки", корупция и наркотици......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Поздравления, Джо Байдън стъпва в длъжнаст на 20 януари, след броени дни Тръмп остава в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
са последно , само за текущия занулен ли ще е опрощаване на земните дела , или ще важи и за други знатни негови наследници ... ?! ... какво решиха царедворците ... ?! ... остави демокрацията на демократичните общества , дай да се върнем в нашето битие ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Честит ви Мавзолей!!Да не забравя къде си е сложил хапчето, за намирането на другите хапчета.Женската марионетка да си разплита конците и да ги подава нагоре на кукловодите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още