IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични лидери осъдиха насилието във Вашингтон

Тим Кук и Сундар Пичай открито изразиха позицията си за щурмуването на Капитолия

12:22 | 07.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Редица бизнес лидери, включително такива от технологичната индустрия, се обявиха против насилието във Вашингтон.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че Съединените щати трябва да завършат прехода към администрацията на Байдън, а участвалите снощи в „бунта“ във Вашингтон трябва да понесат отговорност, пише CNBC.

„Днес отбелязваме една тъжна и срамна глава в историята на нацията ни. Отговорниците за този бунт трябва да бъдат държани отговорни и трябва да завършим прехода към администрацията на новоизбрания президент Байдън. Особено когато са оспорени идеалите ни, които са с най-голямо значение“, написа Кук в Twitter.

Коментарите той направи в края на деня, в който поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, принуждавайки Конгреса да спре процеса по потвърждаване избора на Джо Байдън за президент.

Туитът е първото публично изявление на Кук за резултата от президентските избори в САЩ през 2020 г. Доналд Тръмп е наричал Кук приятел и двамата често си комуникираха през последните четири години.

От своя страна главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай обяви, че компанията „силно“ осъжда бунтовете във Вашингтон. Същото направи и главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън.

„Провеждането на свободни и сигурни избори и разрешаването на разногласията по мирен начин са основополагащи за функционирането на демокрацията“, коментира Пичай в обръщение към служителите на Alphabet. „Беззаконието и насилието, които се случват днес в Капитолия, са антипод на демокрацията и ние категорично ги осъждаме“.

Пичай започва обръщението си с думите: „Сцените от Вашингтон днес са шокиращи и плашещи за всички нас“. Той допълва, че лидерският екип на компанията „проверява“ как са базираните в района служители.

„Следим ситуацията и ще продължаваме да държим засегнатите служители информирани за всякакви допълнителни предпазни мерки, които засягат офиси или сгради“, посочва Пичай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още