IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на нисковъглеродните енергийни мрежи

Възобновяемите енергийни източници стават все по-конкурентни на конвенционалните източници особено на фона на скъпите квоти за въглероден диоксид

22:42 | 07.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нисковъглеродните енергийни мрежи се характеризират с комплекс от различни технологии с различна функционалност и сложно взаимодействие, за да могат да осигурят производство на електроенергия през цялото време, пишат от Международната агенция за енергетика (МАЕ) в анализ на производствените разходи на електроенергията.

За доклада са използвани данни от 243 електроцентрали от 24 държави в света - основно членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и от Бразилия, Русия, Румъния, Китай, Индия и Южна Африка. Русия и Румъния са членове на ядрената организация на ОИСР, към която се присъедини и България от 1 януари 2021 година.

Централите използват различни технологии - ядрена, въглища, газови и различни възобновяеми източници. Те са сравнени на база на нормираната стойност на електроенергията, тоест цената през целия жизнен цикъл на централите.

От данните е видно, че производството на електроенергия от зелените централи през последните години не е по-скъпо спрямо конвенционалното производство. Това е особено валидни при цена на квотите за въглероден диоксид прескачат нивото от 30 долара за тон.

Към 2020 година в Европа най-ниски средни разходи за производство (при норма на възвръщаемост на инвестициите от 7%) има електроенергията, произведена от вятърните паркове, разположени на сушата - 55 долара за мегаватчас.

Соларните панели произвеждат електроенергия при 70 долара за мегаватчас, а газовите и ядрените централи - при 71 долара за мегаватчас. Офшорните вятърни турбини имат средно ниво на разходите от 90 долара за мегаватчас.

В САЩ вятърните паркове на сушата имат средни разходи от 39 долара за мегаватчас. Газовите централи имат относително ниски разходи (45 долара за мегаватчас), което се дължи на евтиния природен газ в страната.

Прогнозата на МАЕ е, че до 2025 година едни от най-ниските разходи ще бъдат за енергията, произведена от вятърните централи, разположени на сушата.Конкурентни са и цените на соларните панели, ако има подходящи климатични условия.

Но навлизането на повече възобновяеми мощности в енергийната система я правят по-трудна за управление, което ще се отрази върху волатилността на цените. Затова и съхранението на енергия става все по-необходимо и атрактивно. Разходите, например за производство на батерии, намаляват и те все повече ще навлизат в енергетиката.

Според анализа системите с най-ниски разходи ще бъдат изградени от беземисионни технологии - вятърни централи, соларни панели, съчетани с по-гъвкавите технологии каквито са водните централи и ядрени мощности, и към които са добавени технологии за съхранение на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
и в китай , и в усато , и в южна корея , и в голяма част от африка , и в южна америка ... само из ваште опорки нема въглеродни квоти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
fon
преди 3 години
Кой те излъга, че не ги плащат? В САЩ емисии се търгуват на енергийните борси много преди това да се въведе и в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Възобновяемите енергийни източници стават все по-конкурентни на конвенционалните източници особено на фона на скъпите квоти за въглероден диоксидДелянче, а САЩ що не ги плащат тия квоти *** кака?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още