IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Княжеският лифт ще бъде възстановен по съществуващото трасе

Не е необходимо изготвянето на специализиран подробен устройствен план, каза столичният кмет

18:28 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша, започваме процедури за тяхното възстановяване. В рамките на тези процедури очертахме два сценария. Първият – да работим за това да може да възстановим Княжевския лифт в съществуващите стъпки. Нещо, за което не е необходимо изготвянето на специализиран подробен устройствен план. Вторият сценарий, при който това технически не е възможно, ще бъде необходимо такова изработване – на специализиран подробен устройствен план. Постигнахме пълна координация с различните институции.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с министъра на земеделието Десислава Танева и министъра на екологията Емил Димитров, председателя на СОС Елен Герджиков и общинския съветник и бивш директор на Витоша Тома Белев, предаде БГНЕС.

Кметът обясни, че това е част от усилията на местната власт да осигури достъп до планината и самата тя е поела такъв ангажимент още преди година. 

„От срещата стана ясно едно – всички бяха консенсусни, че за възстановяването или реконструкцията на Княжевския лифт не е необходима промяна в плана за управление на природен парк Витоша“, заяви тя и каза, че е получила уверение от институциите, че ще съдействат, за да може нещата да се случат в кратки срокове.

Тя изрази надежда, че и собственикът, който не беше поканен на срещата, ще се включи и ще бъде съпричастен към всичко това, което се случва. Независимо от различията във вижданията на общината и “Витоша ски”, Фандъкова е категорична, че не е необходима промяна в плана, а изготвяне на специализиран подробен устройствен план, който именно те са инициирали.

“Ще очакваме съгласуване от Агенцията по горите и МОСВ”, посочи тя и подчерта, че на този етап не може да се говори за конкретни срокове, тъй като все още са далече от тях.

Фандъкова поясни, че промяна в плана е необходима само ако трасето на лифта се удължава, а за възстановяване и реконструкция не е необходима промяна.

Главният архитект Здравко Здравков обясни, че в момента заданието, изпратено от „Витоша ски“ е изпратено за съгласуване от МОСВ и всички отговорни ведомства.

Той коментира, че първият сценарий е най-бърз.

„При него ако има техническо решение, а то такова има, защото ние сме убедени, че то може дасе случи в рамките на съществуващите стълбове, може без изработване на такъв Подробен устройствен план да се пристъпи директно към технически проект. С него може да се стигне до разрешение за строеж и да се пристъпи към конкретни действия за възстановяване на лифта“, заяви Здравков и уточни, че до момента със собствениците са работили в обратна посока, а именно да се променят съоръженията и да се изработи специализиран подробен устройствен план, което ще отнеме много време.

Министърът на екологията Емил Димитров каза, че от възможностите, които дава Витоша за каране на ски се използват едва 20%. Не говоря за изсичане на гори и каквото и да било друго“, коментира Димитров и каза, че за други лифтове, като за “Заека” например, ще бъде необходимо удължаване на трасето.

Земеделският министър Десислава Танева увери, че от МЗХГ ще съдействат в най-кратък срок, така че да бъде осигурен достъп на гражданите до планината с лифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още