IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook забрани публикациите на Тръмп за неопределено време

Първоначално гигантът сред социалните мрежи блокира американския президент за 24 часа в сряда

20:45 | 07.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Facebook съобщи, че удължава забраната за публикации на американския президент Доналд Тръмп „за неопределено време“ или поне за две седмици, докато Джо Байдън встъпи в длъжност, предава Bloomberg.

„Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва услугата ни през този период просто са твърде големи“, коментира главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг в публикация в четвъртък. Съществуващите блокади ще бъдат удължени „до завършването на мирното предаване на властта“, допълни той. Избраният за президент Джо Байдън ще положи клетва на 20 януари.

Гигантът сред социалните мрежи блокира Тръмп за 24 часа в сряда, първата му забрана на президента, както във Facebook, така и в Instagram за насърчаване на метежниците, които нахлуха в Капитолия. Twitter също блокира акаунта на Тръмп за 12 часа при условие, че премахне три туита, включително видео послание, в което той изразява обичта си към метежниците и нарича изборите „измамни“.

Twitter предупреди, че Тръмп може да получи „постоянно замразяване“, ако продължава да нарушава правилата. Snap също забрани Тръмп за неопределено време.

По-рано Twitter и Facebook премахваха част от съдържанието на американския президент или поставяха предупреждение, ако то съдържаше дезинформация или агресивен език, но нито една компания не е блокирала напълно акаунта му, твърдейки, че съобщенията му имат вродена информационна стойност. Зукърбърг заяви, че настоящата ситуация е „фундаментално различна“.

Решението на Тръмп „да използва платформата си, за да насърчава вместо да осъжда действията на привържениците си в Капитолия основателно смути хората в САЩ и в света“, заяви Зукърбърг. Социалната мрежа е премахнала тези послания, защото е преценила, че „вероятното им намерение“ е да предизвикат ново насилие.

Събитията във Вашингтон в сряда предизвикаха обществено възмущение, голяма част от което беше насочено към социалните мрежи, обвинени, че са предоставили на президента мегафон да насърчава насилието. Тръмп използва Twitter и други социални мрежи, включително Facebook и YouTube на Google, за да призове за протести и запази мълчание часове наред, докато действията на метежниците не станаха опасни.

Twitter, Facebook и YouTube предприеха мерки да изтрият или ограничат разпространението на последните публикации на Тръмп в хаоса на събитията от сряда. Но това не смекчи призивите за изтриване на всички акаунти на президента. 

Санкциите срещу Тръмп започнаха да се разпространяват отвъд социалните мрежи в четвъртък. Канадската платформа за електронна търговия Shopify съобщи, че е изтеглила от платформата си всички дигитални магазини, свързани с Тръмп, включително официалния сайт за търговия на дребно на Trump Organization, Trumpstore.com

“Shopify не толерира действия за насърчаване на насилие“, заяви говорителка на компанията. Действията на Тръмп нарушават политиката за приемлива употреба на Shopify, която „забранява насърчаването или подкрепата за организации, платформи или хора, заплашващи или насърчаващи насилие в подкрепа на кауза. В резултат на това спряхме магазините, свързани с президента Тръмп“, допълни говорителката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
пфу ... разкри ни ... :))) ... маските паднаха ...са как ще я къдрим борбата ... ?! ... трябва от дядя вова уроци по печатне на позиви с циклостил да взимаме ... добре , че приема плащания в рубли , та ще се разберем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
т.е. кво става с демокрацията? ама вие вече много нагло почнахте да не се криете вече.уж Тръмп бил нарушил демокрацията, а ето че е обратното.фейсбук и туитър защо не спряха акаунтите на тези дето подстрекаваха лятото към бунтове, а в Турция събираха хора за площада, в Русия също, а в САЩ точно обратното.нещо не се вързва картината. да не би Джорджсорос да прави пак социална лаборатория?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Facebook забрани публикациите на Тръмп за неопределено време Англосаксонска демокрация.Там няма цензура, има бан.Няма ***, има затриване.И всичко се случва във Вечните ягодови полета.Фермента от тях ползват и за торене на зелевите.Ако розовите слончета не са ги изпотъпкали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
ако забраните и на дядя вова да се информира ... радостта ще е пълна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още