IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън нарече метежниците от Капитолия "местни терористи"

Тръмп ясно показа презрението си към върховенството на закона, заяви избраният за президент на САЩ

22:39 | 07.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън нарече тълпата, която нахлу в Капитолия, докато Конгресът заседаваше, за да утвърди избирането му, група „местни терористи“, които щели да бъдат третирани много по-сурово, ако представляваха Black Lives Matter, предава Bloomberg.

„Никой не може да ме убеди, че ако това беше група от Black Lives Matter, протестираща вчера, нямаше да бъде третирана много, много различно от тълпата от гангстери, която нахлу в Капитолия. Всички знаем, че това е така и е недопустимо, напълно недопустимо“, каза Байдън, размахвайки пръст от трибуната в Уилмингтън, щата Делауър.

„Те бяха метежна тълпа. Местни терористи. Това е основното, много е просто. Щеше ми се да можех да кажа, че не сме го очаквали“, допълни Байдън.

Той говори на събитие в Уилмингтън, на което обяви номинацията си за правосъден министър на Мерик Гарланд, както и останалите си номинирани за ръководни позиции в министерството на правосъдието. Байдън отбеляза, че министерството ще остане независимо от Белия дом и обвини президента Доналд Тръмп, че е третирал министерството като собствена правна кантора.

Група привърженици на Тръмп нахлу в Капитолия в сряда, като забави обичайно рутинното утвърждаване на избора на Байдън, който Тръмп многократно и без доказателства нарече измамен. Той ги подтикна да се насочат към Капитолия, за да „насърчат“ членовете на Конгреса, които планираха да се противопоставят на утвърждаването.

Байдън нарече това “атака, буквално, срещу цитаделата на свободата“ и нападна Тръмп заради създаването на атмосфера, която позволявала това да се случи. „Това беше нападение срещу най-свещените американски начинания“, допълни той.

Изявлението на избрания за президент на САЩ се случва на фона на нарастващи призиви от представители и на двете партии за позоваване или на 25-та поправка в американската Конституцията за отстраняването на Тръмп от поста му, или за импийчмънт по-малко от две седмици преди встъпването в длъжност на Байдън.

Байдън отказа да коментира подобни възможни действия в началото на изказването си. Но обвързва Тръмп с действията на тълпата в сряда, като заяви: „Имаме президент, който показа ясно презрението си към върховенството на закона“.

„Нашият президент не е над закона. Правосъдието служи на хората, не защитава овластените. Поради това нито един президент не е цар“, каза Байдън.

Полицията във Вашингтон съобщи, че е арестувала 68 души в сряда вечер, предимно по обвинения в незаконно нахлуване или нарушаване на полицейски час. Полицията на Капитолия, която беше критикувана от конгресмените заради липсата на подготовка, обяви 14 ареста и съобщи, че прави преглед на реакцията си на инцидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Щото са интернационалисти. Както комунистите навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Точно обратното щеше да е.Ако бяха Black Lives Matter, и досега щяха да са на Капитолия.Байдън по-добре да си спомни колко време ония от Антифа колко време окупираха центъра на Сиатъл?Тогава Тръмп ги нарече местни терористи, сега дядката явно се опитва да иронизира.За забравилите ще пусна някой и друг цитат от онова време:Центърът на Сиатъл се оказа под контрола на активистите на Антифа, включително кметството и полицията. Завземането стана безкръвно - под натиска на тълпата полицията просто се оттегли. В тези квартали е обявена Капитолийската народна република.В Сиатъл демонстрациите срещу полицейската бруталност и в памет на убития Джордж Флойд предприеха неочаквано действие. В четвъртък демонстрантите завзеха целия център на града, по-специално поеха контрола над Източното полицейско управление на града, на което сега виси табелата: Народен отдел в Сиатъл.И го завзеха без бой. Според CNN полицията просто е затворила участъка и си е тръгнала. Не се съобщава съдбата на оръжията, които трябва да се съхраняват в районното.След това бунтовниците превзеха кметството. Също толкова безкръвно, освен това, с подкрепата на градския съветник Кшама Савант, имигрант от Индия и активист на троцкистката организация Социалистическа алтернатива. Превзетите сгради и прилежащите улици бяха обявени от демонстрантите за Автономната свободна зона на Капитолийския хълм (АСЗКХ).И тази простотия продължи повече от три седмици...Разбира се, не се учудвам,че Байдън изкривява нещата, изкривяването на реалността през призмата на собствените им мераци е дори по-присъща на левите либерали, отколкото на Доналд Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Я! зомбито още ли мърда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Байдън нарече метежниците от Капитолия "местни терористи" Не ве Мавзолей, антифашисти.Тия от агитката, са същите наемници, де громиха Портланд!Даже оня "индианец" де се изока у Парламентого има у антифа(шистките) агитки.Няма терористи, има комунисти (т.е. демократи)и антифашисти!Аве вся власть Советов!Съвета на зелените печатари демек.Разбра ли Божке?Нали така?!Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още